Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2006. augusztus 30. 09:40 | Fodor-Kassai Monika

NARANCSBŐR

Dimbes-dombos testtájaink, avagy mit kezdjünk a cellulittal?

Tíz nőtársunk közül csupán kettő örülhet a szerencséjének, hogy nem éktelenítik hepehupák valamely testrészét.

A zsírok, szénhidrátok és a só túlzott fogyasztása, a dohányzás, az alkohol és a kávé, az elégtelen folyadékbevitel, a mozgásszegény életmód mind-mind az erek károsodásához, a zsírsejtek lerakódásához vezet. A nagyméretű zsírsejtek akadályozzák a nyirokáramlást, ami folyadék pangást, ödémát idéz elő. A salakanyagok felhalmozódása tovább akadályozza az anyagcserét, végül megbomlik a szövet egyensúlya, a folyamat szöveti károsodáshoz vezet.

A lecsökkent anyagcsere-aktivitást az érintett terület hőmérsékletének csökkenése jelzi.

Hogy miért csak a nőknek jut osztályrészül a narancsbőr?

A serdülőkor küszöbét átlépve hormonhatásra a has, combok, mellek és a fenék kötőszövetei fellazulnak egy esetleges terhességre való felkészülés miatt. Ez a kötőszöveti lazulás ugyanakkor elősegíti a cellulit kialakulását, mert megkönnyíti a zsírsejtek benyomulását a bőrfelszín alá. Ráadásul a férfiak keresztirányú kötőszöveti rostjaival szemben a mieink párhuzamosan helyezkednek el, így az izmok nyomó hatására a megnagyobbodott, összecsomósodott zsírsejtek akadálytalanul bejutnak közéjük.

Mivel összetett problémáról van tehát szó, számottevő javulást csupán komplex kezeléstől remélhetünk. Véglegesen megszabadulni a narancsbőrtől azonban csak akkor sikerülhet, ha enyhe, kezdeti stádiumban csapunk le rá – később már csak az enyhítésére van mód.

Mit tehetünk a cellulit csökkentése érdekében?

A méregtelenítő táplálkozás, sok folyadék, zöldség és gyümölcs fogyasztása felgyorsítja a nyirokkeringést, elősegíti a salakanyagok távozását. Heti háromszori rendszeres testmozgással felpörgethetjük az anyagcserét, elősegítjük a zsírok lebontását. Cellulit ellen legjobb a taposógép, a (szoba)bicikli, a futás és a célzott tornagyakorlatok.

A masszázs javítja a vérellátást, serkenti az anyagcserét: luffa szivaccsal, szizálkesztyűvel vagy görgős masszírozóval rendszeresen megdolgozva a kritikus területeket feszesebbé, egyenletesebbé válik a bőr. Az anti-cellulit krémek hatóanyagai vérbőség fokozása, a zsírlerakódás blokkolása, az anyagcsere serkentése révén több irányból támadnak.

Mit kínálnak a kozmetikák a narancsbőr leküzdésére?

A nyirokmasszázs kellemes és fájdalommentes: elősegíti a salakanyagok távozását, méregtelenít. Speciális változata a hullámmasszázs csizma. A kezelést heti 2-3 alkalommal egy hónapon át érdemes folytatni.

Az anti-cellulit masszázs során fellazítják a bőr alatti kötőszövetet, amivel elősegítik a pangó folyadék távozását. Aromaolajokkal (fahéj, rozmaring, menta, babér) fokozható a hatás. Gyakran fájdalommal, kék foltokkal jár. Ha túl drasztikusan végzik, roncsolhatja a kötőszöveti rostokat!

A vákuummasszázs során az üvegharangban vagy a  masszírozófejben létrejövő vákuum hatására a bőrfelszín alatti zsírsejtek burka szétpattan, tartalmukat így el tudják szállítani a nyiroknedvek. Ez a módszer fájdalmas lehet és arra hajlamosaknál kék foltokat okoz.

Érfal-gyengeség, visszér hajlam esetén sem az anti-cellulit masszázs sem a vákuum nem ajánlott!

A vákuumalagút (vacu-styler) és a vákuumbicikli (hypoxi tréner) jóval kíméletesebb alternatívája a fentieknek. Minimum 10-12 alkalom szükséges változás eléréséhez.

Az elektroterápia alkalmával az érintett területekre felhelyezett elektródák váltakozó elektromos impulzusokkal tornáztatják az izmokat. Csak hosszadalmas kezeléssel lehet látványos javulást elérni.

A kozmetikákban használatos pakolások (pl. tengeri alga) hatóanyagainak jobb felszívódása érdekében alkalmazzák a tekercselést, amit gyakran hőterápiával kombinálnak.

A hőmandzsetta vagy szaunaöv alatt a problémás testtájak anyagcseréje két-háromszorosára nő. Így a salakanyagokat és fölösleges vizet kiizzadjuk, a maradék a nyirokkeringéssel távozik.

Az infraszauna hasonló elven hat – nemcsak a fogyást segíti elő, de a bőr egyenletesebbé, feszesebbé válik rendszeres használatától.

A cellulipolízis már komolyabb beavatkozás: plasztikai sebész vagy bőrgyógyász végzi. A bőr alá vezetnek két 15 centiméteres vékony tűt, melyeken keresztül gyengeárammal ingerelik a zsírszövetet. Hatására a zsírsejtek összezsugorodnak. 6-12 kezelés ajánlott.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!