Facebook hozzászólás
1 205

Bevásárlólista az otthoni ivókúrához

A böjti menetrend szerint az első időszak a fokozatos leépítés szakasza volt, és csak ez után következhet a neheze, a léböjt. Egy megfelelően kialakított ivókúrával azonban könnyedén átvészelhetjük ezeket a kritikusnak vélt napokat is – ehhez ad tanácsokat hévíz legnagyobb hoteljének böjti vezetője.

A böjtben az ivókúra időszaka komoly erőpróba testnek és szellemnek egyaránt. Kevesen tudják azonban, hogy a megfelelően összeállított léböjt nem jár szenvedéssel és erőtlenséggel, ugyanis nem az éhezés, hanem a kísértés benne a legnagyobb kihívás. Hogy ez valóban így van, azt a Buchinger-Lützner orvosszakértők nevéhez köthető böjti iskola bizonyítja.

A német orvosok módszere szerint a léböjt nem nulla-diéta, hanem alacsony kalóriatartalmú ivókúra, ami alatt nem lehet rostos, alakos, darabos anyagokat enni és inni. A böjt lényege ugyanis az, hogy emésztésünket lelassítva pihentetjük a gyomrunkat is. Ez a szemlélet különbözik a trendi, ám sokszor megalapozatlan módszerektől. Fontos tudni, hogy aki éhezik a léböjt alatt, és nincs ereje megmozdulni sem, valamit nagyon rosszul csinál.

Kép:Pixabay

A böjt során a felhasznált alapanyagokat gondosan meg kell válogatni, azonban nem az ízektől, csak a felesleges kalóriáktól kell tartózkodni. Így a különböző teák mellett bátran kísérletezhetünk a vitaminban gazdag zöldség és gyümölcs alapú levekkel.

Bevásárlólista
  • Gyümölcs: körte, narancs, lime, eper, szilva, ananász, alma
  • Zöldségek: brokkoli, borsó, répa, friss spenót, cékla, paradicsom, friss búzacsíra
  • Teák: jázmin, narancs, gyömbér
  • Gyógyteák: csalán, kamilla, salaktalanító, valamint bármely tea, amely tisztít és vizelethajtó hatású
  • Fűszerek: ánizs, vaníliarúd, fahéj
  • Friss fűszernövények: menta, bazsalikom, kakukkfű

Forrás: NaturMed Hotel Carbona

A böjti kúrák levezetésében nagy tapasztalattal rendelkező Szunyog Veronika, a hévízi NaturMed Hotel Carbona böjti vezetője szerint az ivókúra titka a friss alapanyagokban, a változatos ízvilágban és persze a fűszerekben rejlik. A böjti kúrák során nagy segítséget jelent ugyanis a különböző levek biztosította energia. Ezen a téren bátran párosíthatjuk a zöldleveleseket a különböző gyümölcsökkel. Az akár otthon is csírázatható búzafű és alma kombinációja nemcsak mennyei ízű, de vitalizáló hatású is. „Fontos azonban, hogy a tej helyett vizet, esetleg rizstejet használjunk az ivólék elkészítésekor, ezzel is kímélve emésztőrendszerünket” – mondta el a Barcza Zoltán, a Carbona díjnyertes konyhájának mesterszakácsa, aki rendszeresen vesz részt böjti ivólevek összeállításában.

Aki betartja ezeket az utasításokat, nem fogja megbánni. A Buchinger-Lützner féle böjt orvosi tapasztalatai szerint ugyanis a várható súlycsökkenés csak egy érv a sok közül, a böjt a szív- és érrendszeri, anyagcsere és immunológiai megbetegedéseket is képes enyhíteni, de akár gyógyítani is.

Az egyik legjobb méregtelenítő kúra – a böjt
Úgy érzed, már tényleg csak az utolsó lépés választ elattól, hogy méregtelenítésből jelesre vizsgázz? Vagy épp ellenkezőleg, sokat tudsz már, de nem eleget ahhoz, hogy komolyan belevágj egy komplett méregtelenítésbe? Bármi is a válasz, elmondunk mindent, amit a méregtelenítésről még hasznos tudni.

Aki nem otthon kísérletezne, hanem inkább szakértőre bízná magát a nagyböjt legkritikusabb időszaka alatt, biztos kezekbe kerül a Carbonában. A hévízi hotel böjti bázisán minden segítséget megkapnak a résztvevők ahhoz, hogy szervezetük megújuljon, anyagcsere-folyamataikban sikeresen menjen végbe a pozitív változás. Így a speciális étrend, valamint a megfelelő mozgásformák mellett a relaxáció, a különböző masszázsok és kezelések is helyet kapnak. Sőt, az egyéni konzultáció mellett szemléletformáló előadásokon is részt lehet venni.

Tippek a Carbona böjti vezetőjétől az otthoni levek készítéséhez

  • A rostos gyümölcs- és zöldségleveket szűrten fogyasszunk, legalább 1 litert naponta!
  • Párosítsuk bátran, ízlésünknek megfelelően az alapanyagokat. Az alma mindig kiváló kísérője a különlegesebb ízeknek, így akár a búzacsírának, vagy a répának. Bátran kísérletezzünk!
  • A pikáns ízek kedvelői válasszák az ánizst, vagy a gyömbért a gyümölcsök mellé. Míg a zöldséglevekhez, például a paradicsomléhez, adjunk friss bazsalikomot!
  • Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadékról sem. Naponta legalább 3 liter víz mellett fogyasszunk különböző teákat is!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!