Cikk nyomtatása | Hozzászólások (10) |
| Több
2012. szeptember 07. 19:38 | PP-Eletforma

VÁM

Az ajándék után is fizetni kell

Vámot kell fizetnünk, ha az Európai Unión kívüli tagállamban élő rokonunktól csomagot kapunk. Az áruk vámkezelését egyedileg kell kérelmezni, vámmentesség csak 45 eurós értékhatárig van.

Az utóbbi időben rendkívüli mértékben megnövekedett a postai forgalomban beérkezett áruk mennyisége. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Repülőtéri Igazgatósága ebben az évben már több mint 12 ezer esetben végzett vám és/vagy adófizetéssel járó vámkezelést a postai forgalomban.

Az Európai Unión kívülről (pl. USA, Kína) érkező árukat vámkezeltetni szükséges. Ezt általában a szállító posta kérelmezi a címzett nevében. A vámkezeléskor a vámhatóság vizsgálja a beérkezett áruk értékét is. Amennyiben a megadott áruérték valóságával kapcsolatban kétség merül fel, úgy a vámhatóság további okmányokat, bizonyítékokat kérhet a reális áruérték megállapítása érdekében.

Az Európai Unión kívül élő magánszemélytől magyar magánszemélynek küldött küldeményeket 45 euró értékig vámmentesség illeti meg. Ezen érték fölött már vám és adófizetési kötelezettség keletkezik és az áruk vámkezelését egyedileg kell kérelmezni. Az áru értéke alatt azt kell érteni, amelyért az adott áru a gyártótól, a boltban, stb. megvásárolható. Önmagában az ajándékozás ténye nem alapozza meg a vámmentességet! Egy példán keresztül bemutatva: egy USA-ban élő személy új számítógépet küld ajándékba magyar rokonának és az áru értékeként 39 USD-t tüntet fel. Az áruvizsgálatot végző pénzügyőr az interneten megtalálja az ilyen típusú számítógépet, ahol eladási árként 249 USD szerepel. Ebben az esetben a vámhatóság vámérték vizsgálatot kezdeményez a tényleges áruérték megállapítása érdekében. Amennyiben bebizonyosodik a 249 USD érték, úgy ezen összeg után kell a vámot és az általános forgalmi adót fizetni.

A magánszemélyek által az interneten megrendelt és az Európai Unión kívülről érkező áru is vámeljárás alá kerül. Ilyen esetekben 22 euró áruértékig nem keletkezik fizetési kötelezettség. Ezen értékhatár fölött az árukat már egyedileg vámkezeltetni kell, amely vám és adófizetési kötelezettséggel jár.

További információk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján (http://nav.gov.hu) érhetők el.

kulcsszavak:

Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Nemes Zoltán
2012-09-09 - 20:10

Az állam milyen megfontolásból nyúlja le a pénzemet, ha ajándékot kapok? Azért küldenek számítógépet, mert itthon nem tudom megfizetni. Adóra csak akkor lesz pénzem, ha eladom az ajándékot. hogy van ez?

zoli
2012-09-09 - 21:45

Kis penzü vagyok 1000 Ft -ert tankolgatok
de szerintem ez azert van,hogy a kepviselök megvont benzinteritest vissza kaplyak valahonnan.
Az a keves Magyar aki Külhonban el szerintük mennyi miliardot fognak haza küldeni” AJANDEKBA ITHOL MARADT ROKONOKNAK” amit ADOVAL LEHETNE SULYTANI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Egy minimal berböl elö olvaso!!!

cica
2012-09-10 - 02:38

Amit a kormány csinál az már vicc.Ha kapnak a gyerekek csomagot pl.USA ból amiben .csoki és némi ajándék van,meg a család többi tagjának például parfüm és némi ajándék a férfi családtagnak.Ami lehet meghaladja itt a 45 EURÓt,de kint nem.Ez csak kis csekély ajándék a mi pénzünkhöz képest.Még ezt a kevés ajándékot is képesek megadóztatni olyan emberek akik a parlamentben százezreket,milliókat keresnek.Adóztassák meg azokat akik nagy értékű ajándékokat kapnak,ne pedig azokat akik amúgy is a létminimumon tengődnek és,ha véletlen csekély ajándékot kapnak azt is elveszik tőlük,mert az adót már nem tudják kifizetni.Ez már a nemzet szégyene!!!

sam
2012-09-10 - 14:54

A vám még csak rendben is volna (bár az érték határon már lehet vitatkozni). Vám mindig is volt és azt hiszem lesz is… De ami igazán durva az az ÁFA! Mire fel kell azt is fizetni? Milyen forgalom után? Hiszen ajándék ami után külföldön már kifizették a forgalmi adót, a magyar államnak pedig semmi köze hozzá!

Hajni
2012-09-10 - 14:59

Szégyen és gyalázat! A nővérem Amerikában él. Ha küld nekem a szülinapomra ajándékot én fizessek utána?????? majd megmondom neki, ne vegyél légszi semmit mert ezek a NAGY MAGYAROK plusz kiadást generálnak nekem………………….


Cikk nyomtatása | Hozzászólások (10) |
| Több

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!