Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2005. november 22. 00:13 | Barsi Bobe

NŐI BAJOK

A menstruáció és a migrén

A fogamzásgátló tablettát használó nők nem árt, ha felkészülnek rá, hogy a gyógyszer migrén generátorként működhet. Ennek ellenére néhány nő esetében a tünetek enyhülhetnek a tabletta szedését követően, míg másoknál a menstruáció előtti időszak még fájdalmasabbá válik.

Pubertáskor előtt a migrén többször sújtja a fiúkat, mint a lányokat, viszont 11 éves kor után többnyire a lányok szenvednek migrénes fejfájástól. A migrén előfordulása a lányoknál felnőtt korban tovább növekszik, így végeredményben három az egyhez arányban érinti a nőket és a férfiakat.

Míg a nemi hormonok nem szolgálnak egy az egyben magyarázattal a különbséggel kapcsolatban, elég valószínű, hogy az ösztrogén szint ingadozásának köze van a nők migrénjéhez. Úgy fest, hogy a problémát a központi idegrendszer a hormonok szabályos ingadozására való reakciója okozza. Azok a nők, akik migrénben szenvednek, meg kell hogy értsék, hogy a hormonális ingadozás normális.  

A nők legtöbbször a tízes éveikben tapasztalják először a görcsös fejfájást, ami legtöbbjük esetében a menstruáció kezdetével jelentkezik. Aztán 40 éves kor körül válik a legelterjedtebbé, majd, szerencsére, a kor előrehaladtával és a menopauza beálltával csökken a migrén előfordulásának gyakorisága.

Habár a menstruáció alatt sokan szenvednek fejfájástól, nem mindegyik ilyen jellegű fájdalmat lehet migrénként osztályozni. A menstruációs migrén általában a vérzés első napján jelentkezi, míg a premenstruációs szindrómával kapcsolatos fejfájás ekkor ér véget.

Azok a nők, akik korábban migrénben szenvedtek, nem fognak jelentős változást észlelni fejfájásuk rendszerében azután sem, hogy elkezdenek fogamzásgátlót szedni, viszont a tablettamentes héten a migrén erőssége növekedhet. A fogamzásgátló tablettát használó nők nem árt, ha felkészülnek rá, hogy a gyógyszer migrén generátorként működhet. Ennek ellenére néhány nő esetében a tünetek enyhülhetnek a tabletta szedését követően, míg másoknál a menstruáció előtti időszak még fájdalmasabbá válik.

Szóval a migrénnel küszködő nők jobb, ha nem szednek fogamzásgátlót? A válasz nem egyszerű. Mert míg a tabletta szedésének elhagyása enyhülést hozhat, néha 12 hónapig is eltarthat, mire a gyógyszer elhagyása következtében javulás észlelhető.

Vita tárgyát képezi, hogy veszélyes-e fogamzásgátlót szednie azoknak a nőknek, akik migrénben szenvednek, mert nagyobb a rohamok esélye azoknál a migrénes pácienseknél, akik szedik a tablettát, magas a vérnyomásuk, vagy dohányoznak. A legjobb tanács a gyengébbik nem migrénes tagjainak, akik fogamzásgátlót akarnak szedni, hogy a lehető legkisebb dózisú ösztrogént tartalmazó gyógyszert válasszák, mert a rizikó egyértelmű kapcsolatban áll az ösztrogénnel.

Forrás: http://womenshealth.about.com, Tracee Cornforth: Why Women Have More Migraines: The Role of Hormones    

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!