Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. február 24. 09:00 | PP-Eletforma

ORVOSI TANÁCS

A világ leggyakoribb betegsége

Kutatások szerint a világ 291 leggyakoribb betegsége közül az első helyen a fogszuvasodás áll, amelynek kezeletlenül komoly következményei lehetnek. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa szerint megfelelő kezeléssel mind a fogvesztés, mind akár a súlyos betegségek megelőzhetők.

Majd négymilliárd embert érint

A Global Burden of Disease című, 2010-es tanulmányból derült ki, hogy a világ 291 leggyakoribb betegsége közt az első számú probléma a kezeletlen fogszuvasodás – vagyis a lyukas fog – ami a világ lakosságának 35 százalékát érinti. Több milliárd ember szenved ebből a fogfájdalomtól, a rágási- és alvási problémáktól. Még megdöbbentőbb az adat, ha figyelembe vesszük, hogy a kutatás a kisebb lyukakat és ínybetegségeket nem is vette górcső alá, csak a súlyos fogászati betegségekre összpontosított. Ilyenek a nem kezelt szuvasodások, a komoly fogágy-gyulladás és a fogvesztés. Ráadásul ezen betegségek előfordulása 20 év alatt 20 százalékkal növekedett, valószínűleg főként a népesség öregedése miatt.

Fogkefék semleges környezetben, Kép: pixabay

Kép: pixabay

A fogszuvasodás oka

– Sajnos tény, hogy elsősorban a hiányos, rendszertelen fogápolás miatt lyukadhat ki egy fog. Ha ugyanis nem távolítjuk el naponta többször az ételmaradványt a fogainkról, lepedék képződik. A lepedék pedig ideális táptalaj a baktériumoknak, amelyek savakat termelnek. Ezek a savak megbontják a fogzománcot, majd a felszínről a mélybe jutva a dentin rétegeit is elkezdik lebontani, végül pedig a fogbélre is ráterjedhetnek. A zománc felszínén megjelenő opálos színváltozás már egy kezdeti szuvasodás jele lehet, amelyre csupán a fogorvosi ellenőrzéseken derülhet fény – hangsúlyozza dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa. – További tünet lehet a fogérzékenység, de még ilyenkor is csak kevesen fordulnak orvoshoz, holott egy egyszerű töméssel meg lehetne menteni a fogat. A tömések különböző anyagból készülhetnek, a korszerű tömőanyagok fogszínűek és kémiailag hozzákötnek a foghoz. Amennyiben előrehaladottabb a romlás, és a fog már folyamatosan, éjjel-nappal fáj, valószínűleg gyökérkezelésre is szükség van.

A legjobb megoldás a megelőzés

Halálokok
Ismered a leggyakoribb halálokot! Meglepődsz, itt olvass róla!

A fájdalom és a szuvasodás ellen a legjobb módszer a megelőzés. Ennek első lépése a megfelelő szájhigiéné, elsősorban a pontos, alapos fogmosás. Jó, ha megtanuljuk a megfelelő technikát, hiszen helytelen, túl erős mozdulatokkal akár kárt is tehetünk, például kikoptatjuk a fognyakat, és így mi magunk okozzuk a fájdalmat. Fontos lenne megtanulni a fogselyem, illetve a fogköztisztító kefe használatát. Szájvizek használatáról érdemes a fogorvos tanácsát kérni, hiszen bizonyos készítményeket csak korlátozott ideig ajánlatos használni.
Ezen kívül fontos, hogy necsak a fájdalom jelentkezésekor forduljunk fogorvoshoz, hanem rendszeresen, legalább évente ellenőriztessük a fogaink állapotát. Az időben felfedezett problémák ellen sokat tehet a szakember, a professzionális szájhigiénés kezelés, a fogkövek eltávolítása, a fluoridbevitel növelése, az antibakteriális kezelések vagy a barázdazárás megakadályozhatják a későbbi visszafordíthatatlan folyamatok kialakulását. (Forrás: www.oxygenmedical.hu)

A fogászati vizsgálat az úgynevezett góckutatásnak első számú állomása! Erről itt olvashatsz!Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!