Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. február 26. 09:00 | László Márta

ORVOSI TANÁCS

A gyerekeknél is jelentkezhet inzulinrezisztencia

A gyerekek egészsége a szülőknek a legfontosabb. Ez nem is lehet kérdéses, ám sok esetben egyszerűen nem veszik észre a betegségre utaló jeleket. Ennek nem is mindig az az oka, hogy nem ismerik azokat, hanem az, hogy nem gondolják, hogy az a gyerekeiket is érintheti. Ilyen az inzulinrezisztencia is, melyről sokan gondolják azt, hogy a felnőttek betegsége, a gyerekeket nem érintheti. Ez azonban sajnos nem igaz. A témában dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa van a segítségünkre.

Nem boldog kisgyermek arca közelről, Kép: pixabay

Kép: pixabay

IR?

Amikor ezt a betűösszetételt látjuk, akkor a többség értetlenül néz rá. Az inzulinrezisztencia rövidítése azonban egyre jobban bekúszik a köztudatba, lévén igen elterjedt betegségről van szó!

A testünk működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű cukor, egészen pontosan a glükóz felvétele. A cukorból állítják elő a sejtek a létükhöz és feladataik ellátásához szükséges energiát. A glükóz azonban nem tud önmagától bejutni a sejtekbe. Ehhez egy hormonra, az inzulinra van szüksége, amely a sejtbe jutását segíti. Az inzulint a hasnyálmirigy speciális sejtjei, az úgynevezett Langerhans – szigetekben található béta sejtek állítják elő. A mennyisége attól függ, mekkora cukoradaggal (vércukor) kell megbirkózni a szervezetnek. A veszélye is éppen ebben rejlik. A sok finomított élelmiszer, cukros üdítő és édesség, valamint a mozgásszegény életmód következtében a cukor mennyisége a vérben nagyon magas lesz. Ez a kezdetekben nem jelent gondot, hiszen a hasnyálmirigy fokozza az inzulin termelését, ezzel kiegyenlítve a mérleget. Azonban ha a cukorszint tartósan magas, akkor a szervet állandóan extra munkára kényszerítik, ami a  béta sejtek kimerüléséhez vezet. Ez azt jelenti, hogy bár termel inzulint, de annak mennyisége már nem elegendő, így tüneteket okozva hívja fel a figyelmet arra, hogy komoly problémával állunk szemben.

Miért fontos a mozgás?
A rohanó hétköznapokban a legtöbb ember nem szán elegendő időt a testmozgásra, ami bizonyítottan számtalan betegség kialakulásához vezethet- többek között inzulinrezisztenciához, illetve 2-es típusú cukorbetegséghez. Mindkét állapotnál nem csupán a megelőzésben, de a kezelésében is kiemelt jelentőséggel bír a rendszeres sportolás. Itt olvashatsz róla!

Az IR, bár elsőre nem tűnik nagy problémának, kezeletlen esetben cukorbetegséggé alakulhat, melyet már nem lehet gyógyítani, csak kezelni. Emellett számolni kell azzal is, hogy az IR nem magában jelentkezik, hanem a PCOS betegséggel egyszerre, mely ugyan csak a lányokat érinti, azonban felnőttként sajnos nagyon sok gondot okoz, és a teherbeesést is megnehezíti, vagy ellehetetleníti.

Hogyan ismerjük fel?

Az IR tünetei nem egyértelműek és, természetes jelenségek más betegség tüneteihez hasonlítanak. Ez főleg akkor igaz, ha gyerekekről van szó, pubertáskorban Ha azonban még azt megelőzően észleli a jeleket, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

  • Túlsúly
  • Hajhullás
  • Pattanásos, zsíros bőr
  • Fokozott szőrnövekedés
Vércukormérő, Kép: wikimedia

Kép: wikimedia

dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermekgyógyásza, endokrinológus elmondta, hogy a lányok esetében kiegészül a tünet- együttes, a rendszertelen menzesszel. Mivel a jeleket igen nehéz felismerni, így abban az esetben, ha a gyanú megfogalmazódik a szülőkben, mindenképpen érdemes szakember véleményét is kikérni a jelenségről.

Diagnózis és kezelés

Az IR-t vérvétellel tudják kimutatni, melynek kiértékelt adatai alapján a szakorvos a legmegfelelőbb kezelést tudja javasolni. Ez minden esetben életmódváltással jár, vagyis a páciens számára legmegfelelőbb sport kiválasztásával, valamint a megfelelő étrend összeállításával, amiben dietetikus és testnevelő edző is részt vesz. Ezen felül gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, melynek mértékéről az orvos dönt, és amely rendszeres figyelmet igényel a szakember, és a beteg részéről is.

Lányok esetében az IR megállapítása után szükség lehet további vizsgálatokra is, hogy a policisztás  ovariumszindróma (PCOS) fennállást kiderítsék, és kezelését megkezdhessék.

(Forrás: Budai Endokrinközpont)

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!