Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. december 27. 08:00 | PP-Eletforma

NŐI BAJOK

7 lépés a Candida fertőzés ellen

Alig van olyan nő, aki életében legalább egyszer ne szembesülne a Candida fertőzés tüneteivel. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza a candidiasis okaira és a megelőzés, kezelés lehetőségire hívta fel a figyelmet.  

Candida fertőzés – természetes lenne?

A mindenkiben jelen lévő Candida nevű gombafajta elszaporodását candidiasis néven ismerhetjük. Annak ellenére, hogy a Candida fertőzés okozta, jellegzetes nőgyógyászati panaszokat a legtöbb nő életében legalább egyszer tapasztalja, a nyugati orvoslás nem ismeri el komplex betegségként a candidiasist.

Kép: Pixabay

Kerüljük a szűk ruhadarabokat  Kép: Pixabay

Ennek oka, hogy a Candida a normál flóra része, és az általa létrehozott tünetek is meglehetősen általánosak, mint például a fáradtság-érzés, a súlynövekedés, vagy a hajhullás. Az egyes szervek Candida fertőzése tehát csak az érintett szakrendeléseken vizsgáltathatók ki, például a szájüregi fertőzés a fogászaton, a bőr panaszok a bőrgyógyászaton, a nemi szervek fertőzése pedig a nőgyógyászaton vagy az urológián.

Fertőzés a nyálkahártyán és a húgyutakban

A Candida fertőzés megtámadhatja a bőrrel vagy nyálkahártyával fedett testrészeket, leggyakrabban a testhajlamokban, a végbél környékén és a hüvelybemenetnél jelentkezik. Jellemzően viszketést, kivörösödést, égő érzést okoz, de fehéres nedvezést is tapasztalhatnak az érintettek. A candidiasis jellegzetes panasza továbbá a viszketés és a sűrűbb folyás.
Hajlamosító tényezők közt tartják számon a túlsúlyt (elsősorban az fokozott izzadás miatt), a várandósságot, a cukorbetegséget és bizonyos antibiotikumok szedését. Aki erre hajlamos, egyszer-kétszer megpróbálkozhat a recept nélkül kapható készítményekkel is, de ha többször visszatérnek a panaszok, azt már szakorvosnak, célzottan kell kezelni.
A tünetek enyhíthetők, ha a bőrfelületeket szárazon és lehetőleg fedetlenül tartjuk, a szükségesnél tovább nem alkalmazzuk az antibiotikumokat, illetve szakorvosi javaslatra alkalmazhatók antimikotikus (gomba ellenes) készítmények is.

Ezek a leggyakoribb bőrnyavalyák gyerekkorban
Elég nagy pánikot okoz, amikor gyermekünk hazajön az óvodából, iskolából és felfedezünk rajta valamilyen furcsa kiütést, apró élőlényeket, mint például tetűt, körömgombát vagy uszodaszemölcsöt. Ha pár ilyenen túlesik a család, akkor előbb-utóbb felmerül, hogyan előzhetők meg ezek a kellemetlen nyavalyák?

6 tipp a hajlam csökkentésére

A Candida fertőzésre számos életmódbeli tényező hajlamosíthat, amelyek közül számos befolyásolható. Íme, a lehetőségek:
1. A hormonális fogamzásgátlót érdemes más megoldással helyettesíteni.
2. Ajánlott csökkenteni a magas szénhidrátbevitelt.
3.Lehetőség szerint kerülni kell az élesztős ételeket, édességeket.
4. Érdemes a stresszt kezelni, egy egyénileg választott, bevált módszerrel.
5. Kerülni kell a túl szűk ruhadarabokat.
6. A törölközők alapos meg kell szárítani, és az izzadást kerülni, amennyire lehet. Sajnos a sportolás közbeni izzadás is táptalajt jelent a gombáknak, de ezért nem kell lemondani a mozgásról, csupán fontos alaposan tisztálkodni és törölközni a végén.
– Sok, nagyon szigorú diétáról lehet hallani, olvasni a candida „kiirtására”. Holott a leggyakoribb kórokozó a Candida albicans, mely kis mennyiségben természetes módon megtalálható az emésztő rendszerünkben, a nyálkahártyákon, csak akkor okoz betegséget, ha túlzottan elszaporodik – figyelmeztet dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza. –  Én úgy vélem, a kiegyensúlyozott életvitel és étrend hosszútávon célravezetőbb, a szakorvosi kezelés pedig hatékonyan véget vethet a kellemetlen panaszoknak.

Forrás: oxygenmedical

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!