Facebook hozzászólás
758

6 leggyakoribb mítosz az IR diéta körül

Az inzulinrezisztenseknek és a cukorbetegeknek való diéta első hallásra bonyolultnak és betarthatatlannak tűnhet, ám egy idő után szinte semmiféle nehézséget nem jelent a menük összeállítása. Hogy még véletlenül se rontsa el a diétáját, Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa összeszedte a leggyakoribb mítoszokat az étkezéssel kapcsolatban.

  1. Csak lassú felszívódású szénhidrátokat lehet enni
    Sok IR-es esik abba a hibába, hogy olyannyira tart a gyors felszívódású ételektől, hogy teljesen kiiktatja az étrendjéből.

    Csak lassú felszívódású szénhidrátokat lehet enni Kép: Pixabay

    Pedig bizony a szervezetnek ezekre is szüksége van – gondoljunk csak például a gyümölcsökre, melyek rengeteg hasznos anyagot tartalmaznak, mint különböző vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, élelmi rostok -, így nem lenne célszerű teljesen megválni tőlük! Nem is beszélve joghurtról, kefirről, melyek fogyasztása nagymértékben hozzájárul a megfelelő kalcium bevitelhez. Inkább építse fel jól a diétáját – akár szakember segítségével-, és a megengedett időpontokban bátran fogyasszon belőlük is!

  2. A diabetikus készítmények mind jók
    A diabetikus készítmények a boltok polcain – főleg az édességek- nagy csábítást jelentenek, így vannak, akik IR-esként bűntudat nélkül eszik a diabetikus nassolnivalókat. Persze van köztük jó minőségű, megfelelő összetételű is, de ezen termékek nagy része csak abban különbözik a normál készítményektől, hogy répacukor helyett más édesítőszert használnak bennük, miközben fehér liszt alapúak, és gyakran gyümölcscukorral (fruktózzal) édesítettek. Ezen kívül sok diabetikus terméknél megfigyelhető a magas kalória tartalom a hozzáadott nagyobb mennyiségű zsiradék miatt, ami nem túl kedvező egy fogyókúrázó számára sem. Persze hetente néhány alkalommal beépíthetőek az étrendbe, de ne felejtsük el, hogy ezekre is kell szénhidrátot számolni- figyelmeztet Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
  3. Mit ne együnk cukor helyett?
    Cukor helyett már számos alapanyagot választhatunk a boltok polcairól, ám ha valakinek inzulinrezisztenciája vagy cukorbetegsége van, akkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy mely termékeket nem érdemes választania a cukor pótlására.

    Ha cukormentes, akkor az biztosan jó
    Sajnos gyakori tévhit, hogy ha valamire rá van írva, hogy cukormentes, akkor az biztonsággal fogyasztható az IR diétában. Persze a természetes és a mesterséges édesítőszereket tartalmazó termékek kis mennyiségben nem tiltólistásak, ám még mielőtt megveszi a boltban, nézze meg, pontosan mit is tartalmaznak, hiszen nem ritka, amikor cukor helyett mézet, fruktózt, agave szirupot esetleg maltit-szirupot használnak, melyek az IR diéta szempontjából nem túl előnyösek.

  4. A mandulaliszt jól helyettesíti a búzalisztet
    Sokan úgy hiszik, hogy a mandulaliszt és egyéb maglisztek remekül kiváltják a búzalisztet, hiszen alacsony a szénhidrát tartalmuk, így csak kedvező hatásuk lehet. Valóban lehet használni ezeket a liszteket, de csak mértékkel, hiszen magas kalória- és zsírtartalommal rendelkeznek. Ám emellett jelentős antioxidáns, telítetlen zsírsav tartalommal is bírnak, amik pozitív hatást fejtenek ki a szervezetünkre, de mértéket itt is érdemes tartani. Építsük be bátran az étrendünkbe a teljes kiőrlésű liszteket, zabpehelylisztet, melyeknek bár nem jelentősen alacsonyabb a szénhidrát tartalmuk a búzaliszthez képest, de magasabb rost tartalmuknak köszönhetően lassabban szívódnak fel.
  5. Porok és öntetek beleférnek a diétába
    Való igaz, nagyban megkönnyíti a háziasszonyok dolgát a leveses porok, az előre elkészített szószok és konzervek használata. De csak abban az esetben használhatóak, ha nem tartalmaznak hozzáadott cukrot – ezt érdemes minden késztermék címkéjén ellenőrizni. Illetve a legtöbb por – pl.: pudingporok- sűrítő tulajdonságát a benne lévő keményítőknek köszönheti, ami szintén nem túl előnyös ebben a diétában. Igaz, hogy jóval időigényesebb, de célszerű a legtöbb ételt otthon elkészíteni, és a boltban vásárolt késztermékeket alaposan áttanulmányozni vásárlás előtt!
  6. Light és szénhidrát csökkentett termékek biztonsággal fogyaszthatóak
    Light kifejezés utalhat a termék csökkentett szénhidrát-és zsírtartalmára is, ezért mindig ellenőrizzük, hogy melyik tápanyag mennyiségét redukálták le az adott termékben. Pl.: 0,1 %-os joghurtok gyakran az alacsony zsír mennyiségre utalnak, miközben akár hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak. A szénhidrát csökkentett termékek pedig gyakran igen magas kalória tartalommal rendelkeznek, hiszen itt is zsiradékkal pótolják a szénhidrátokat.

Így tehát célszerűbb, ha maradunk a normál termékeknél, és csak az étrend változatosabbá tételéhez alkalmazunk különlegesebb élelmiszereket! (Forrás: Budai Endokrinközpont)

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!