Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. február 17. 15:00 | PP-Eletforma

JÓ ELŐRE LÁTNI!

5 tuti tipp a síszemüveg kiválasztásához

A síelés a téli időszak egyik legkedveltebb sportja, azonban mielőtt nekiindulunk a hatalmas csúcsoknak, nem árt felkészülnünk. A speciális ruházat mellett nagy hangsúlyt kell fektetnünk a megfelelő szemüveg kiválasztására is, amely talán a legjobban befolyásolhatja havas élményünket. Tartsd szem előtt a következő öt szempontot, és nem fogsz csalódni! 

Modern síszemüvegek, Kép: sajtóanyag1. Megfelelő illeszkedés

A tökéletes szemüveg kiválasztásakor mindenképp ügyeljünk arra, hogy fejünkre teljesen illeszkedjen, és ne mozogjon. Csúszás közben a kezeinket jobb, ha nem arra használjuk, hogy szemüvegünket folyton igazgassuk, emellett az oldalról becsillanó napfény is rendkívül zavaró lehet. Érdemes olyan napszemüveget választanunk, amely a bőrfelülettel érintkező részein speciális gumival biztosítja, hogy a szemüveg nedvesség hatására sem csússzon el a helyéről Az Unobtanium gumi például nedvesség hatására jobban tapad a fejhez.

Korszerű sí- és napszemüveg, Kép: sajtóanyag

Kép: sajtóanyag

2Könnyű, rugalmas keret

Bár a csinosság a sípályán sem elhanyagolható, elsősorban a funkcionalitás befolyásoljon vásárláskor.  Nézd meg, hogy a keret kialakításánál milyen anyagokat alkalmaztak, mennyire könnyű viselete, idomul-e a fejed formájához. Érdemes olyan napszemüveget választanunk, amely több ponton illeszkedik, így nem terheli meg sem az orrnyerget, sem a fej két oldalát, így egész nap észrevétlenül védheti a szemet.

3. Időjárásnak megfelelő lencse

Nagyon fontos, hogy szemüvegünkbe megfelelő lencsét válasszunk, hiszen a különböző időjárási tényezők másképp befolyásolják a látási viszonyokat. Erős napsütésben érdemes sárga, fekete és szürke színű lencséket, változékony időjárás esetén a lila, a kék és a zöld árnyalatait részesítsük előnyben, míg havazásban, borús időben és ködben a rózsaszín lesz a megfelelő választás. Mind napszemüveg, mind síszemüveg esetén találhatunk cserélhető lencséjű modelleket, de egy tapasztalt síelő a szezontól és a síelés helyszínéből elég pontosan meg tudja becsülni a várható fényviszonyokat.

Osztott képmező, az egyik a vakító, szemüveg nélküli, a másik szemüvegesen, Kép: sajtóanyag

Ezt látod! Ez a különbség! Kép: sajtóanyag

4. Káros sugarak és a vakítás effektus kiszűrése

Szemünk védelmére különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a hegyekben. A hóról visszaverődő napsugarak nemcsak teljesen homogénné változtatják az egyébként várhatóan egyenetlen pályát, hanem látásunkat is károsíthatják.

A bomba forma titka
Isteni dolog a síelés. Szerencsére átlagosan március közepéig biztosan jók a pályák a környező országokban. Használd ki, mert mindjárt itt a tavasz, és lassan lekerülnek a nagyobb ruhadarabok! Itt segítenek Neked!

Figyeljünk, hogy szemüvegünk lencséje 100% UVA-, UVB- és kékfény védelmet biztosítson, emellett a polarizálási technológiának is járjunk utána. Bizonyos szemüvegekben már nemcsak egy külső bevonatot húznak fel, hanem beleolvasztják magába a lencsébe, így karcolódás esetén sem sérül a védelme.

5. Hidrofób bevonat

A speciális környezetre való tekintettel érdemes megfontolnunk egy olyan szemüveget, amelynek lencséi hidrofób bevonattal készül. Ennek köszönhetően a különböző folyadékokat és az olajat is taszítják, elkerülve ezzel, hogy az ujjlenyomatok és a víz megzavarják a látást.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!