Facebook hozzászólás
318

3 tévhit a cukorbeteg-diétáról

Nem csoda, hogy egyre több embernél, köztük jelentős számú fiatalnál diagnosztizálják a diabéteszt, hiszen a egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és az ezekből adódó túlsúly kiváló táptalaj a cukorbetegség számára. A betegség kezelésében óriási hangsúlyt kap a gyógyszeres terápia mellett a speciális diéta. Mire kell valóban ügyelni a diéta kapcsán egy cukorbetegnek? Elmondjuk!

Kisétkezéseknél a zöldségek, gyümölcsök kerülnek előtérbe – Kép: wikimedia

Cukorbetegségről akkor beszélünk, amikor a táplálkozással bevitt cukor nem képes bejutni a sejtekbe, felhalmozódik a vérben, és minden étkezéssel tovább emelkedik a szintje. Ennek hátterében két dolog húzódhat: a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint (1-es típus), vagy a szervezet érzéketlenné válik iránta (2-es típus). A cukorbetegség egyszerű cukorterheléses vizsgálattal megállapítható: az éhgyomri vércukorérték diabétesz esetén 7 mmol/l feletti, illetve 120 perccel a cukros folyadék elfogyasztása után meghaladja a 11,1 mmol/l-t.

A cukorbetegek diétájáról számos tévhit és a köztudatban. Varga Dórával, a Budai Endokrinközpont dietetikusával és az EgészségÁruda munkatársával sorra vettük a leggyakoribbakat.

1. Nem ehetnek édességet
Gyakori tévhit, hogy a cukorbetegek egy életre kénytelenek száműzni az étrendjükből az édességeket. Valójában a lényeg, hogy tudatosan kell „bűnözniük”: számolva az elfogyasztott nassolnivaló szénhidráttartalmát, és a megfelelő alapanyagokat kiválasztva, igenis lehet édességet fogyasztani. Például egy teljes kiőrlésű lisztből készült sütemény, amely xilittel, eritrittel vagy steviával van édesítve, ideális választás lehet egy-egy kisétkezésre. Lehet néha diabetikus termékeket is vásárolni, de közülük is kerülendők a gyümölcscukor (=fruktóz) és a fehér liszt alapúak. Fontos, hogy késztermékek vásárlásánál mindig olvassuk el az összetevőket, ne elégedjünk meg azzal, hogy egy termék diabetikus!

Jön az új cukorpótló! És milyenek a régiek?
Aszpartám, sztívia, szacharin, ciklamát – mind cukorhelyettesítők, amelyek édesítőképességben bizony megverik a sima cukrot. Most egy új édesítőszerrel bővült a táboruk: az amerikai élelmiszer-hatóság ugyanis engedélyezte egy új édesítőszer, az advantám alkalmazását. Ám a cukorhelyettesítők nem egyformák. Érdemes minél többet megtudni róluk!

2. Tilos a szénhidrát
Testünknek minden tápanyagra szüksége van a normál működéshez, és ez alól a szénhidrát sem kivétel, még diabétesz esetén sem! Bár manapság egyre nagyobb divatnak örvend a szénhidrátszegény táplálkozás, Varga Dóra minden cukorbeteget óva int tőle. A vércukorszint normalizálásának kulcsa, hogy meghatározott mennyiségű szénhidrátot kell elfogyasztani minden étkezésnél. Ezenkívül megfelelően kell elosztani a gyorsan és a lassan felszívódó szénhidrátokat a nap folyamán, és megfelelő időközönként – 2–4 óra – kell étkezni.

3. Cukormentes ételeket válogatás nélkül lehet enni
A cukorbeteg-diéta nem csak a szénhidrátokról szól! Különösen a túlsúlyosaknak kell figyelniük a szénhidrátbevitel mellett az alacsony zsírbevitelre is. Így számukra szalámi helyett inkább jó minőségű, sovány felvágott javasolt, rántott hús helyett párolt vagy alufóliában sült változat ajánlott. Számolni ugyan nem kell az elfogyasztott fehérjéket, de a szervezetünk elegendő fehérjéhez jut, ha csak a főétkezések tartalmaznak húsokat, tojást, tejterméket, kisétkezéseknél pedig zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák kerülnek előtérbe. (Forrás: Budai Endokrinközpont)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!