Facebook hozzászólás
223

11 egészségtipp, hogy megússzuk a húsvétot!

Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Krisztus feltámadása. A magyar és az európai keresztény hagyományban a húsvéti időszak alatt kiemelt jelentőséget kapnak az elfogyasztott ételféleségek. Ma már a húsvéti ételeket, alapanyagokat – bárány, tojás, sonka – szimbolikájuk mellett elsősorban az ízük és a hagyományok miatt fogyasztják. A családi, illetve a vendégek számára kínált ételek összeállításához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ad hasznos tanácsokat.

A friss zöldség, gyümölcs vásárlását hagyjuk az utolsó napokra – Kép: Fittklub

1. Előre tervezzük meg, milyen ételeket, italokat szeretnénk készíteni, ennek megfelelően állítsuk össze a bevásárló listát! Ez idő- és költségkímélő is. A felhasználandó alapanyag friss és jó minőségű legyen, ezért csoportosítsuk a megvásárolandó élelmiszereket: a friss zöldségek, gyümölcsök beszerzését hagyjuk az utolsó napokra.

2. Szánjunk időt a vásárlásra! Olvassuk el a termékek címkéjét! (Ha ismerjük a termékeken lévő címkék jelentését, tudatosabban dönthetünk.) A gyorsan romló élelmiszereknek fogyaszthatósági határidejük, a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek minőségmegőrzési időtartamuk van. Az élelmiszerek minőségmegőrzési időtartama az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi.

3. Az üzletekben nyers vagy hőkezelt sonkák közül választhatunk. Ha nyers sonkát vásárolunk, az elkészítésénél vegyük figyelembe, hogy alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilós.

4. Ügyeljünk arra, hogy a sonkafélék és a húskészítmények sótartalma magas! Az ünnepek alatt jellemzően fogyasztott nyers sonkák sótartalma maximum 7% lehet, a hőkezelt sonkáké 4,5%.  A napi ajánlott sóbevitel maximum 5 gramm! A nyers sonkában lévő só mennyisége csökkenthető, ha a főzővizet többször cseréljük. A sonkához kínált zöldségeket, salátákat egyáltalán ne, a köreteket csak mértékkel sózzuk!

5. A snidling, az újhagyma, a friss zöldpetrezselyem, a torma, a póréhagyma és más egyéb fűszerek (borsikafű, majoránna, hagyma, fokhagyma, kakukkfű) ízletessé teszik az ételt, és jelentősen csökkentik a felhasznált só mennyiségét.

Vigyázunk a sótartalomra! – Kép: Piac & Profit/Bartos Gyula

6. Színesítsük az ünnepi asztalt zöldségekkel, gyümölcsökkel! Értékes összetevőik hozzájárulnak ahhoz, hogy az ünnepi menü egészségesebb legyen. Ilyenkor is törekedjünk naponta legalább 40–60 deka zöldség és gyümölcs elfogyasztására. Újhagyma, különböző salátafélék, retek, zöldköretek, cékla, alma, eper – az enyhe időjárás miatt idén már magyar eper is lesz az üzletekben – négy-ötszöri étkezésre elosztva, és megvalósítható az ajánlás.

7. A gyermekeknek szánt nyuszi-, bárány- és tojásfigurák kiválasztásánál törekedjünk a jó minőségű csokoládéáruk vásárlására! Válasszunk valódi ét- és tejcsokoládéból készült figurákat. A fehér csokoládéból előállított termékek cukortartalma magasabb. Az ünnepi sütemények mellett a csokifigurákban, csokitojásokban található cukor hozzájárul a túlzott cukorfogyasztáshoz.

8. Az ünnep alatti súlygyarapodás elkerülése érdekében próbáljuk csökkenteni az egyes fogások energia- és zsírtartalmát. Törekedjünk a mértékletességre: többször keveset együnk. Az előkészítés során a látható zsírt távolítsuk el a húsokról, húskészítményekről, így is csökkentve a telített zsírok bevitelét. A köretek egy részét helyettesítsük friss salátával, kefirből vagy joghurtból házilag készített öntettel. Sütemények készítésénél a finom- vagy rétesliszt egy részét helyettesítsük teljes kiőrlésű liszttel vagy búza-, illetve zabkorpával. Dúsítsuk süteményeinket gyümölccsel, és/vagy sovány tejkészítményekkel, túróval!

9. Az ünnepek után a maradék sonkából számos étel készíthető, amit a hétköznapokban ebédre vagy vacsorára is kínálhatunk. Tehetjük tésztába, rakott ételbe, pizzára, sós süteménybe, levesekbe. Például: rakott sonkás tészta, sonkás pizza, sonkával sült zöldségek, sonkás kifli, ezeket friss salátával is tálalhatjuk.

10. A húsvéti vendégjáráskor, locsolkodáskor az ünnepi kínálatból mértékkel fogyasszunk, egy gyomorrontás beárnyékolhatja az ünnepeket!

11. Hasonló mértéket tartsunk az alkoholos italok fogyasztásánál is, és a gyerekeket ilyenkor se kínáljuk meg ezekkel!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!