Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. november 24. 12:00 | Somogyi Zoltán Max

Zalai gombás ludaskása

A régi (zalai) konyha egyik igazi gyöngyszeme. A hízott szárnyas aprólékát levesnek megfőzték, és abból a zöldségek és a hús felhasználásával, egy kis kiegészítéssel készítettek egy csodás egytál ételt. Ezt a laktató, ízletes ételt nem csak Márton napjára készítették, gyakori szereplője volt az akkori étkezésnek. Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször fogyasztanánk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.

Hozzávalók:

1,5 kg liba aprólék (szárnytő, nyak, máj, zúza)
3-4 szál sárgarépa
2-3 szál fehérrépa
15 dkg zellergumó
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg zöldborsó (lehet mirelit is)
10 dkg gomba
35 dkg rizs
2-3 evőkanál libazsír
só, bors, petrezselyem zöldje

Elkészítés:

1. A liba aprólékot leöblítjük, és 2,5-3 liter hideg vízben feltesszük főni. A gyökérzöldséget megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk.
2. Ha felforrt a leves, lehabozzuk, beletesszük a gyökérzöldséget, a hagymát, a fokhagymát, sót és pár szem borsot. Kis energián puhára főzzük a húst.
3. A levest leszűrjük, a zsírját félre tesszük. A zöldséget nagyobb kockákra vágjuk, a húst kicsontozzuk, nagyobb darabokra vágjuk.
4. A rizst a libazsíron üvegesre pirítjuk, hozzá adjuk a borsót, majd felöntjük 9 dl libalevessel, és lefedve, kis lángon pároljuk.
5. A gombát a leves zsiradékán lepirítjuk. A rizs már puha, adjuk hozzá a kockázott zöldséget, a húst és a lesütött gombát. Tálaláskor hintsük meg apróra vágott petrezselyem zöldjével. Max további receptjeit itt éritek el.

Mári nénje libalevese, Kép: maxkonyhaja.hu

Kép: maxkonyhaja.hu

 

 

Mári nénje minden húsos levesébe főzött almát. Hol birsalmát, hol savanykás őszi almát. Megváltoztatta a leves ízét, valami csodás kémiai hatással, amit talán senki sem érett, csak annyit tudtunk, a leves az almától finomabb lett. Különös ízt ad még a hagymába szúrt szegfűszeg is a levesnek. Receptért kattints a képre!



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

francia konyha, lepény, quiche, sonka, tejszín, tojás

Quiche

Klasszikus francia étel, alapja omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással leöntve megsütjük.

Tovább
kelt tészta, péksütemény, török konyha

Simit, a török finomság

Sós és édes kiegészítőkkel is kiváló, vagy csak magában egy kávé vagy tea mellé tízóraira, uzsonnára.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!