Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. november 20. 18:00 | Pammer Lívia

Vörösboros marhapörkölt

Jó sok hagymával , paradicsommal és paprikával olyan puhára főztem a pörköltet marhalábszárból, hogy szinte szétolvadt a szánkban a hús. Az igazság az, hogy én kenyérrel tunkolva szeretem igazán, de most készítettem mellé egy jó kis galuskát .

Hozzávalók :
1 kg marhalábszár
4-5 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
zsiradék

őrölt pirospaprika
2 friss paradicsom
1 friss zöld paprika
őrölt kömény
őrölt bors
10-15 deka szalonna
víz
1,5 – 2 dl vörösbor

Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk és zsiradékon üvegesre pároljuk. A szalonnát kockázzuk, és a hagymánmegpirítjuk. A szalonnás hagymát meghintjük egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikával, átkeverjük és vízzel felöntjük. A marhalábszárat kockázzuk, az esetleges felesleges zsiradéktól, inaktól megszabadítjuk, és a pörkölt alapba helyezzük. Sózzuk, őrölt borssal és őrölt köménnyel fűszerezzük, hozzáadjuk a szeletekre vágott zöldpaprikát, a félbe vágott paradicsomokat, a 2 gerezd pucolt fokhagymát, és vízzel felöntve elkezdjük főzni. A vörösbort megfeleztem, az egyik adagot akkor öntöttem hozzá, mikor körülbelül félig megpuhult a hús, a második adag bort pedig akkor, amikor már
teljesen megpuhult, de még legalább 5 percig főzzük. Sűrű szaftosra, puhára, omlósra főztem.

Galuska :
30 deka liszt
egy egész tojás

annyi víz, amivel a tésztát lágyra kikeverhetem

A lisztbe beleütöttem az egész tojást, sóztam, majd langyos vízzel a tésztát kikevertem, de nem kevertem teljesen simára, csak épp annyira, hogy az alkotóelemek teljesen összekeveredjenek. Egy lábasban vizet forraltam, sóztam ,és egy teáskanálnyi zsiradékot tettem hozzá, majd mikor már forrt, beleszaggattam a tésztát, közben 1x-2x fakanállal átkevertem a vízbe pottyant galuskákat. Mikor a galuskáink a víz tetejére jöttek, már kész is vagyunk vele, egy szűrőben leszűrjük hideg vízzel átmossuk és kevés zsiradékkal átkeverjük.

Tálaláskor csemegeuborkát és vegyes savanyúságot kínáltam mellé. Lívia további receptjei itt találhatók.

Csirkepörkölt nokedlivel, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

 

 

Érdekes megfigyelést tettem, amikor körbekérdeztem a barátnőimet, ők hogyan készítik a csirke pörköltet. Nagy vonalakban hasonló az eljárás mindenkinél, apróbb fogásokban eltérhetnek a receptek egymástól. Én az alábbi módon készítem, és mindenkinek szívből ajánlom ezt a módot. De hogy milyen is ez a mód, a képre kattintva elolvashatod.



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

francia konyha, lepény, quiche, sonka, tejszín, tojás

Quiche

Klasszikus francia étel, alapja omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással leöntve megsütjük.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!