Facebook hozzászólás
886

Velőgraten – az igazi Fricska

Új dobással rukkolt elő a Gault&Millau. A gasztronómia kedvelői azt vehették észre, hogy idén nemcsak a megszokott éttermi és borásztesztek eredményeit adta közre, hanem a nem hagyományos, például az egyre népszerűbb utcai kínálatot, illetve az új kézműves söröket is bemutatta! A tesztelők pedig ezúttal is döntöttek:  a Dob utcai Fricska vitte – méltán – az előételek pálmáját! Gratulálunk!

Az alábbi velőgraten a legjobb párizsi bisztróhagyományokat idézi. A sült velős csont egyszerű, de rafinált előétel. A hosszában vágott csontban marad a velő. Kap egy kis ropogós morzsaréteget és a parmezánsajttól egy bomlasztikus ízvilágot!

Hosszában elvágott marhacsont megsütve, Kép: Fricska
Kép: Fricska

Indulása óta figyelem a budapesti Fricska Gastropub útját. Friss, fiatalos, lendületes, választékos, igényes konyhája mindig meglep valami különlegességgel! Ebbe az előételbe pedig már az első percben egyszerűen beleszerettem! Úgy látszik, nincs rossz ízlésem, mert ez lett az év legjobb előétele, és az étterem indulása óta levehetetlen az étlapról!

Hozzávalók: 

  • marhacombcsont, hosszában fűrészelve
  • fokhagymaolaj
  • kenyérmorzsa
  • parmezán (12 hónapos érlelésű)
  • só, bors

Elkészítés:

A kettéfűrészelt velős csontot fokhagymaolajjal megkenjük, enyhén sózzuk-borsozzuk, meghintjük házi kenyérmorzsával és reszelt parmezánnal. 230°C-on sütjük 12 percig. Tárkonyos mustárral és zöld bébisalátákkal tálaljuk. Ennyi. És mennyei!

Amikor megkérdeztem a fricskás séfeket, Nagy Szabolcsot és Giczi Andort, hogy hol lehet kapni ilyen hosszában vágott velős csontokat, hiszen én mindig csak keresztben vágottal találkoztam, annyi volt a válasz: meg kell kérni a hentest, hogy hosszában vágja el…. ja, hacsak úgy nem…! Próbáljátok ki, mert páratlan! Ja, és az étterem borszakértője, Csongrádi Csaba biztosan tud nektek olyan ínyencséget kínálni hozzá, amitől elámultok! Jó étvágyat!

Konyhaművészetem fel sem éri e nagyszerű fiúk alkotásait, de azért a házi kolbászos kiflim talán elnyeri a tetszéseteket!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!