Facebook hozzászólás
692

Vegán lencseburger

Salátákkal, gabonaköretekkel, szószos tésztákkal is jól kombinálható ez a vegán burger, de talán a legfőbb erénye – azonkívül persze, hogy nagyon finom –  az, hogy  jól bírja strapát, szállítható, szendvicsekben/szendvicsekhez magunkkal vihetjük a munkahelyünkre, másnap és harmadnap is finom, hidegen és melegen egyaránt.

Vegán lencseburger, Kép: bulkshop.hu
Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók 6 nagy burgerhez

1/2 bögre vöröslencse (szárazon)
1 nagy marék csíráztatott mungóbab vagy fél bögre szárazon
1/2 mirelit vegyes zöldség (amit szeretünk)
1 púpozott evőkanál tápiókaliszt
2 evőkanál hántolt kendermag
1 közepes méretű vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olaj
Fűszerek: kömény, bors, chili paprika, bármilyen fűszer, amit szeretünk, bátran kísérletezzünk, de mindenből csak keveset, 1-1 fél mokkáskanálnyit használjunk.

kevés vegán BBQ szósz a burgerek tetejére (ketchup is jó)
olaj a formához

Elkészítés
1. Ha nem csíráztatott mungóbabot használunk, a száraz szemeket áztassuk be egy éjszakára. Másnap főzzük puhára. A csíráztatott mungóbabot nem kell megfőzni, nyersen és egészben használjuk fel.
2. A vörös lencsét nem kell beáztatni, mert hamar fő anélkül is. Alapos mosás után főzzük meg.
3. Amíg a lencse fő pirítsuk meg a felaprított vörös- és fokhagymát. Ha a hagyma jó, dobjuk bele a mirelit zöldségeket, de csak néhány percig melegítsük össze, hiszen a zöldségeket a burgerben még továbbsütjük, nem most kell azokat megpuhítani.
4. A megpárolódott hagymás zöldségekhez adjunk hozzá minden más hozzávalót és alaposan keverjük össze.
5. A burgersütő formánk mélyedéseit olajozzuk ki egy kicsit és osszuk el bennük a masszát. Tegyünk mindegyik tetejére egy-egy kanál BBQ szószt. Amikor a kész burgereket a sütőből kifordítjuk a BBQ szósz alulra fog kerülni, de sebaj, díszítsük a felülre kerülő felületét is szósszal, növényi tejszínnel.
6. 180 fokos sütőben süssük 35-40 percig, illetve amíg a burgerek oldala és teteje is megpirul kissé és könnyedén elválik a sütőforma falától. Nem kell izgulnunk, hogy nem sül meg a burger, hiszen minden, amit beletettünk sütés nélkül is ehető, de ha szép piros a burgerek oldala, strapabíróbbak, nem esnek szét, szállíthatók, mutatósan tálalhatók
7. Tálaljuk vegyes, nyers salátákkal, de készíthetünk belőlük szendvicseket is.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!