Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. november 23. 12:00 | Csaba Steffel

Vasi pecsenye Csaba konyhájából

Tarja helyett hosszúkarajból készítettem, de ettől még nem lett rosszabb, és talán kicsit könnyebben, gyorsabban el is készült.
Köretnek burgonyát pirítottam, jó sok hagymával, és ha már vasi az a pecsenye, akkor egy kis tökmagot is szórtam közé, mellé pedig egy szlovén ihletésű uborkasalátát dobtam össze.

Hozzávalók:
60 dkg hosszúkaraj v. tarja
4 dl tej
4 gerezd fokhagyma
10 dkg liszt
2 csapott ek. fűszerpaprika
bors, só
80 dkg burgonya
2 fej vöröshagyma
2-3 ek. tökmag

A salátához, mérés nélkül:
kigyóuborka
citromlé
tejföl
kapor
kömény
bors,só

Elkészítés:
A tejet zúzott fokhagymával és borssal elkeverjük. A hosszú karajt felszeleteljük, finoman megklopfoljuk, majd legalább egy éjszakán át a fokhagymás tejben pácoljuk. A lisztet elkavarjuk a fűszerpaprikával. A hússzeleteket kivesszük a tejből, és egy szűrőben alaposan lecsepegtetjük, ha kell, átforgatjuk, de semmiképp se “törölgessük”, ne itassuk le róla a pácot!
Egy serpenyőben, olajat hevítünk. A hússzeleteket megsózzuk, aztán a paprikás lisztbe forgatjuk, és a felhevült olajban szépen mindkét oldalukról megsütjük.
A hússzeleteket jól nyomkodjuk bele a lisztbe, és mindig frissen lisztezzük, tehát ne dolgozzunk előre, hanem egyből tegyük bele a jó meleg zsiradékba a lisztes húst.
A zsiradék mennyisége annyi legyen, hogy épp csak egy picit lógjon ki a szeletek teteje. Legyen jó meleg, de nem túl forró a zsiradék, amikor beletesszük a húsokat, és eleinte ne nyúljunk hozzá, ne piszkáljuk, ne igazgassuk, hagyjuk, hogy a paprikás liszt megsüljön, megkössön rajt.
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, cikkekre vágjuk.
Forró zsiradékban elkezdjük pirítani a burgonyacikkeket, aztán félkarikákra vágott hagymát szórunk közé, majd 2-3 evőkanál tökmagot, és megsózzuk.
Az uborkát legyaluljuk picit megsózzuk, megcsepegtetjük citromlével, pár perc után kicsit kinyomkodjuk, és befűszerezzük, majd a tejföllel összekeverjük. Csaba többi receptje itt olvasható.

Töltött, rántott palacsinta, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

 

 

Gyors vacsorának semmiképp nem nevezném, és bár van benne hús, nem is a húsétel kifejezés jut róla eszembe. No de végül is nem kell mindent kategóriákba préselni. Nálunk ez abszolút ünnepi, vendégváró étel. Hétköznapokon csak álmodozunk róla… De te ne álmodozz, hanem kattints a képre, nézd meg, hogyan készítjük ezt a finomságot!

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

francia konyha, lepény, quiche, sonka, tejszín, tojás

Quiche

Klasszikus francia étel, alapja omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással leöntve megsütjük.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!