Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. január 11. 14:00 | Emese Fodor

Túrós ünnepi sütemény

A kelt tészta, túró, szilvalekvár, dió kombináció nagyon izgalmasnak tűnik ebben a receptben, és látszik, van vele munka bőven, minden bizonnyal nem csalódik, aki elkészíti.

Túrós ünnepi sütemény, Kép: Fodor Emese

Kép: Fodor Emese

Hozzávalók:
15 dkg vaj
2,5 dl tej
5 dkg élesztő
10 dkg porcukor
60 dkg rétesliszt
2 darab tojássárgája
1 darab tojás
csipet só
20 dkg darált dió
3 csomag vaníliás cukor
25 dkg kristálycukor
50 dkg tehéntúró
2 darab tojás sárgája
35 dkg szilvalekvár
1 dl tej
1 kiskanál fahéj

Elkészítés:

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, 1 kiskanál porcukrot szórunk bele, és 10 percre meleg helyre félretesszük (azaz felfuttatjuk az élesztőt).

A lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük; ide kerül a maradék porcukor, a tojássárgája meg a tojás. Csipetnyit megsózzuk, majd a tejes élesztővel és az apránként hozzáadott olvasztott margarinnal jól bedagasztjuk.
Akkor jó, ha olyan lágy tésztát kapunk, amelyik elválik az edény falától. Letakarva, langyos helyen kb.50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A diót a cukor meg a vaníliás cukor felével összekeverjük. A túrót a többi cukorral ízesítjük, a tojássárgájával gazdagítjuk.

A szilvalekvárt kikeverjük, hogy könnyebben kenhessük. A megkelt tésztát három részre osztjuk, majd egyet ezekből meglisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk, hogy pontosan beleférjen egy kb. 25×35 centis, margarinnal kikent tepsibe.

A cukros diót egyenletesen rászórjuk, és a tejjel meglocsoljuk, hogy ne legyen száraz. Erre tészta kerül, amit megkenünk szilvalekvárral. Ezt a harmadik tésztalappal befedjük, amire a túró kerül.
A tetejét őrölt fahéjjal meghintjük,végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt megsütjük, elkészültét tűpróbával ellenőrizzük.

Túrós, almás reggeli turmix
Vannak reggelek, amikor az ember csak egy kis folyadékra vágyik, nem szeretne semmi komolyabb reggelit magához venni. Igen ám, de az energiára ezeken a napokon is szükségünk van, üssünk tehát egy csapásra két legyet. Folyadék is, tartalom is egy pohárban, ez a túrós, almás turmix.
kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

kukoricaliszt, nemzeti étel, pupusa

Pupusa

Egy könnyű, gyors vagyora mindig jól jön, és ha kicsit különlegesebb is, mint amit megszokott a család, az külön pozitívum.

Tovább
brokkoli, krémsajt, kukorica, tészta

Sonkás, brokkolis tészta

Van az úgy, hogy az embernek nincs ideje megtervezni a vacsorát, és abból kell gazdálkodni, ami a hűtőben van.

Tovább
gépsonka, kukorica, kukoricaliszt, póréhagyma

Kukoricaleves

Ha szereted a főtt kukoricát, de unod már a rágcsálást, most megbolondíthatod egy kis lével. Tej-és gluténmentes recept bárkinek.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!