Facebook hozzászólás
549

Tradicionális sonkafőzés Bujdosó-módra

A húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, amelyhez számos sokszínű hagyomány kapcsolódik, így például a húsvéti sonka elkészítése. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet követi a hagyományokat, így nem telhet el a húsvét e tradicionális sonka elkészítése nélkül.

Sonkakészítési fortélyok:

1. Bujdosóék tanácsa szerint kerülni kell a gyorspácolt sonkát, helyette hagyományos pácolású vagy parasztsonkát érdemes főzni.

Tippek és tanácsok Bujdosóéktól:
Az alaposan megmosott tojásokat a sonka mellett vagy annak levében főzik meg, így a tojások is egészen egyedi ízvilágot kapnak. A sonkát a tojások mellett saját termesztésű zöldhagymával és hónapos retekkel kínálják. Nemcsak finom, de egészséges is!

2. A következő lépés: meleg vízben lesúrolják a sonkát, azután hideg vízben áztatják pár órán át.

3. Ezt követően új vízben egy nagyobb fej vöröshagymával, egy fej fokhagymával, szemes borssal, babérlevéllel és szemes korianderrel ízesítve néhány órán át, csendes lángon puhára főzik.

4. A családi recept alapján a sonkát ezután a fűszeres lében hagyják kihűlni, majd tepsibe teszik és lepréselik.

Tippek és tanácsok Bujdosóéktól:

Az alaposan megmosott tojásokat a sonka mellett vagy annak levében főzik meg, így a tojások is egészen egyedi ízvilágot kapnak.

Pau Gauguin sonkája
Paul Gauguin festménye, Kép: wikimedia

A sonkát a tojások mellett saját termesztésű zöldhagymával és hónapos retekkel fogyasztják.

A saját alapanyagokból előállított húsvéti menü nemcsak ínycsiklandó, de egészséges is.

Tévhit az, hogy ugyanaz a bor jó a főtt sonkához, amit erős tormával eszünk vagy a tojáshoz, amit esetleg lágy ízű mártással fogyasztunk. Ezért érdemes időt fordítani a megfelelő borválasztásra.
Ehhez segítségként használható a Bujdosó Pincészet étel- és borpárosítási útmutatója.

A sonka zamatát a szürkebarát teltsége még inkább hangsúlyozza, így az Iránytű, a Matacs, a Nemere vagy a Cirkáló tökéletesen illik a menühöz, de vörösboraik közül a gyümölcsös illatú Ibituba, a Sirocco vagy Katamarán is épp ilyen megfelelő kiegészítője lehet a húsvéti ebédnek.

Új kupak, új dizájn, így köszönti a tavaszt a pincészet!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!