Facebook hozzászólás
1 269

Török lángos

A lángosra sokszor nézünk hungarikumként, pedig minden nemzetnek megvan a maga specialitása ebből a műfajból is. Itt van mindjárt a török burek, vagyis a Cig borek. Ez egy hússal töltött batyu, amit számtalan verzióban készítenek. Megjegyezendő, hogy igazából tatár eredetű. Burekkel egyébként rendszeresen találkozhatunk például, ha a horvát tengerparton nyaralunk, vagy egy hűs szlovéniai tóban fürdőzünk, nem kell feltétlenül Törökországig mennünk!

Török lángos avagy cig borek, Kép: sajtóanyag
Török lángos avagy cig borek, Kép: sajtóanyag

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 25 g élesztő
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 tk cukor
  • 2 ek D-vitaminos étolaj
  • 25 dkg darált marhahús
  • 1 nagyobb hagyma
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 paradicsom
  • bors
  • 2 dl Vénusz Sütőolaj
  • 4 dl kefir

Elkészítés:

Egy nagy keverőedényben keverjük el a cukrot a langyos vízben, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Adjuk hozzá a Vénusz D-vitamin olajat, lisztet, és gyúrjunk lágy tésztát belőle. Dagasszuk addig, amíg nem ragad, és elválik az edény falától. Fedjük le, száraz meleg helyen kelesszük egy órát, vagy ameddig a duplájára dagad.

TRÜKK!
Keverjünk a darált húshoz friss apróra vágott kaprot: így ugyan már kicsit oroszos lesz a tatár eredetű török burek, cserébe nagyon finom! Elkészíthetjük a burek töltelékét darált bárányhúsból is, ebben az esetben ne adj hozzá köményt. Ne tömjük agyon a darált hússal a tésztát, mert ha nagyon vastag, nem fog átsülni közepén a hús!

Tegyük a darált húst műanyag edénybe, adjuk hozzá a nagyon apróra vágott hagymát, a lereszelt fokhagymát és a lereszelt paradicsomot. Szórjuk meg a fűszerpaprikával, köménnyel, sózzuk, borsozzuk. Gyúrjuk át, amíg viszonylag egynemű masszát kapunk.

Vágjuk a megkelt tésztát 10 egyenlő részre. Belisztezett felületen nyújtsuk ki a kis gombócokat, amíg vékony kör alakú lapot kapunk. Rakjunk a húsmasszából egy keveset a kör felére, egyengessük el, majd hajtsuk rá a tészta másik felét is, és összenyomkodva zárjuk le a szélét.

Nagy teflonserpenyőben forrósítsuk fel a Vénusz Sütőolajat, majd lapátkanállal óvatosan helyezzük bele a húsos batyukat. Néha forgatva, közepesnél alacsonyabb hőmérsékleten süssük addig, amíg aranybarna lesz. Ha kész, csepegtessük le róla a felesleges olajat, tálaljuk forrón, kefirrel.

Keressük az ország legjobb lángosozóját!
Kedvenc lángosozó a Balaton parton vagy éppen egy budapesti strandon, esetleg egy nyüzsgő piacon az ország bármely pontján? A Vénusz Lángos Voks oldal segítségével mindenki megtalálhatja, hol érdemes ezt a street food-klasszikust megkóstolni. Már ötödik alkalommal hirdetik meg az országos lángosversenyt. Idén a teljes szavazási platform megújul, és a verseny a www.langosvoks.hu oldalra költözik, ahol még könnyebben lehet lángosozókat keresni illetve szavazni rájuk, valamint a mesterek is egyszerűbben nevezhetik sütödéjüket. Itt olvasd a részleteket!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!