Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. április 12. 16:00 | Hegyvári Zoltán

Tócsni sült hagymakarikákkal és fokhagymás tejföllel

Egy olyan köret elkészítését mutatom most be, amely rengeteg néven fut az országban, nálunk elsősorban macok és tócsni néven ismert. Könnyű elkészíteni, tartalmas és igen változatos ételkiegészítő, de néha nagyon jó vendégváró falatkának, olyan mártogatós jellegű fogások kiegészítője lehet.

Az összetevők a következők:
1 kg burgonya
3 gerezd fokhagyma
15 dkg liszt
2 tojás
1 dl tej
só és bors, esetleg zöld fűszerek
Elkészítés:
Az elkészítés gyerekjáték: a burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, majd nagy lukú reszelőn lereszeljük. Kézzel a vizet kinyomkodjuk, majd egy nagyobb tálba tesszük őket. A fokhagyma gerezdeket átpasszírozzuk, majd a liszttel, tejjel, tojással együtt mehetnek a krumplikhoz, melyet alaposan összedolgozunk, sózzuk és borsozzuk az egészetMi előszeretettel használunk hozzá petrezselyemzöldet, bazsalikomot – ahogy a fényképeken látszik, egy félmaréknyit most is beledaraboltunk.Kevés olajon kisütjük őket, én mostanság fém formákba halmozom a burgonyát – így esztétikusabb a végeredmény, látványosabb és könnyedebb a tálalás.

Öt-hat fej vöröshagymát felkarikáztam, majd lisztben megforgattam – és tűzforró olajban kisütöttem őket. Szalvétán lecsöpögtettem az elkészült hagymakarikákat, majd jó néhány gerezd fokhagymát tejfölbe préseltem, amihez egy fél doboz joghurtot is tettem, ami nem csak az állag lazításához volt jó, hanem az íze is nagyon kellett a kiváló végeredményhez. Zoltán többi receptje itt.

Kókuszgolyó zabpehelyből
A kókuszgolyó sokak kedvence, észrevétlenül elcsipegetünk belőle akár 5-6 darabot is. Ezek bár kis falatok, szénhidrát tartalmuk mégis jelentős. Ez a változat azonban jóval egészségesebb, tekintve, hogy a kekszet zabpehelyre cseréljük, ami lassú felszívódású szénhidrát, a cukrot édesítővel váltjuk ki, és a szokásos tejszín helyett is 1,5 %-os zsírtartalmú tejet használunk.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

krémsajt, kukorica, ősz, póréhagyma

Póréhagymás kukoricaleves

A kukorica nem túl karakteres íze mellé választhatunk más zöldségeket is, mint most a póréhagymát. Igazi melengető, őszi leves.

Tovább
krémes, mandulaliszt, ősz, sütőtök, tökpüré

Tökös krémes

A tészta elronthatatlan, a krém készítése könnyű, csak a hűtés miatt hosszadalmasabb, ezért a krémkészítéssel kezdjétek a munkát.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!