Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. január 05. 19:00 | Krajcsó Judit

Szezámmagos kelt rózsatorta – az ügyeskezűeknek

Ez egy igazán látványos kelt tészta, amelynek az elkészítési módja egy kis ügyességet igényel. Könnyű és réteges tésztája sokáig puha marad, így több napig is remek finomság a reggeli kakaó vagy kávé mellé.

Igazán gyönyörű látványnak is

Hozzávalók:

  • 70 deka liszt
  • 4 deka élesztő
  • 2 és fél deci tej
  • 2 egész tojás
  • 1és fél deci olaj
  • 1evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 10 deka margarin
  • 1 tojás sárgája

Elkészítés:

A margarin és a tojássárgája kivételével hagyományos kelt tésztát készítünk.
Még kelesztés előtt 8 részre osztjuk a tésztát, és kinyújtjuk mindegyiket kb. 15-2o cm átmérőjű köralakká. Egy kivételével aztán megkenjük egyenként olvasztott margarinnal, majd egymás tetejére rakosgatjuk, felül pedig a margarin nélküli nyolcadik darab. Most egyben továbbnyújtjuk mind a nyolc réteget, hogy egy kb. 5o cm átmérő, 5-1o mm vastagságú kört kapjunk.
A tészta körvonalát követve kb 1o cm-es körgyűrűt levágunk a széléből, majd 3 felé osztjuk amiből 3 rózsát készítünk. Az egészben maradt kb 4o cm-es kört átlósan 16 egyenlő részre osztjuk és mindegyikből kiflit formálunk. Egy 25 cm-es tepsit a megmaradt margarinnal megkenünk, és a közepére helyezzük a rózsákat (háromszög alakban), majd körülrakjuk a kiflikkel. Megkenjük tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal, és még fél órát kelesztjük.

3o perc után a sütőt 2oo fokra kapcsoljuk. Amikor elérte a megfelelő hőfokot, betesszük kb 3o percre sülni. Ha a teteje kezd pirosodni és úgy látjuk, hogy még tovább kell sülnie, akkor alufóliával betakarjuk. (Mielőtt kivennénk a tésztát a sütőből, a fóliát le kell venni a tetejéről hogy a “gőz” elpárologjon belőle)

Az aranygaluska is hasonló alapanyagokból készül! Próbáld ki! Itt találod a receptjét!

 



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

cseh, gőzölés, kelt tészta, knédli

Knédli

Egyes feljegyzések szerint knédlit a 19. századból kezdve szolgálnak fel cseh sörözőkben. Remekül illik minden szaftos hús mellé.

Tovább
palacsinta, tojáslikőr, túró, zabliszt

Részeges túrós zabpalacsinta

Amikor egy hagyományos túrós palacsinta mellé egy zseniális ötlet nyomán tojáslikőr sodó kerül, na, az maga a mennyország.

Tovább
alma, babapiskóta, habos, tojásfehérje

Könnyű almás desszert

Alma még télen is kapható, ha szerencsénk van, még jó ízűt is sikerül kifognunk, és elég néhány darab ehhez a csodás desszerthez.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!