Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. január 05. 19:00 | Krajcsó Judit

Szezámmagos kelt rózsatorta – az ügyeskezűeknek

Ez egy igazán látványos kelt tészta, amelynek az elkészítési módja egy kis ügyességet igényel. Könnyű és réteges tésztája sokáig puha marad, így több napig is remek finomság a reggeli kakaó vagy kávé mellé.

Igazán gyönyörű látványnak is

Hozzávalók:

  • 70 deka liszt
  • 4 deka élesztő
  • 2 és fél deci tej
  • 2 egész tojás
  • 1és fél deci olaj
  • 1evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 10 deka margarin
  • 1 tojás sárgája

Elkészítés:

A margarin és a tojássárgája kivételével hagyományos kelt tésztát készítünk.
Még kelesztés előtt 8 részre osztjuk a tésztát, és kinyújtjuk mindegyiket kb. 15-2o cm átmérőjű köralakká. Egy kivételével aztán megkenjük egyenként olvasztott margarinnal, majd egymás tetejére rakosgatjuk, felül pedig a margarin nélküli nyolcadik darab. Most egyben továbbnyújtjuk mind a nyolc réteget, hogy egy kb. 5o cm átmérő, 5-1o mm vastagságú kört kapjunk.
A tészta körvonalát követve kb 1o cm-es körgyűrűt levágunk a széléből, majd 3 felé osztjuk amiből 3 rózsát készítünk. Az egészben maradt kb 4o cm-es kört átlósan 16 egyenlő részre osztjuk és mindegyikből kiflit formálunk. Egy 25 cm-es tepsit a megmaradt margarinnal megkenünk, és a közepére helyezzük a rózsákat (háromszög alakban), majd körülrakjuk a kiflikkel. Megkenjük tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal, és még fél órát kelesztjük.

3o perc után a sütőt 2oo fokra kapcsoljuk. Amikor elérte a megfelelő hőfokot, betesszük kb 3o percre sülni. Ha a teteje kezd pirosodni és úgy látjuk, hogy még tovább kell sülnie, akkor alufóliával betakarjuk. (Mielőtt kivennénk a tésztát a sütőből, a fóliát le kell venni a tetejéről hogy a “gőz” elpárologjon belőle)

Az aranygaluska is hasonló alapanyagokból készül! Próbáld ki! Itt találod a receptjét!

 



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

kelt tészta, péksütemény, török konyha

Simit, a török finomság

Sós és édes kiegészítőkkel is kiváló, vagy csak magában egy kávé vagy tea mellé tízóraira, uzsonnára.

Tovább
csirke, egyszerű, hagyma, laktató, paradicsom, pörkölt, zúza

Falusi zúzapörkölt Mártinál

Sokan ódzkodnak a belsőségektől, pedig a tévhitekkel ellentétben egészségesek, finomak, és változatossá teszik a heti menüt.

Tovább
paermezán, pulyka, salotta hagyma, spenót

Spenótos pulykás rizottó

Ma is az egyik legnépszerűbb egytálétel a rizottó. Olasz fogás, melynek lényege, hogy csak jó minőségű alapanyagokat válasszunk.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!