Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. május 06. 18:00 | Kandikó Éva

Szeresd meg a padlizsánt!

Ilyen sokoldalúan felhasználható zöldség, mint a padlizsán, talán csak egy van, a burgonya. Tudták, hogy közeli rokonai egymásnak? Mi tagadás: remek család!

Padlizsán, Kép: pixabay.com

Kép: pixabay.com

Egy hosszú történet

A padlizsán Délkelet-Ázsiából származik, története igen hosszúra nyúlik vissza az időben, hiszen Kínában már a Krisztus előtti IV. században is termesztették. Később arab hajósok közvetítésével átkerült a Földközi-tenger medencéjébe. Nyugat-Európába a XV-XVI. század környékén vált ismertté. Hazánkba, mint magyar neve, a török paradicsom is mutatja, török közvetítéssel érkezett. Diadalmenete töretlen, az egész világon termesztik, fogyasztják.

Népszerűsége egyáltalán nem indokolatlan, hiszen hihetetlenül hosszú azon ételeknek a listája, melyet padlizsánból készíthetünk. Töltve, rántva, sütve, krémnek, tésztaszósznak, fasírtnak – legyen bármilyen típusú receptre szükségünk, bizonyosak lehetünk abban, hogy a padlizsán, mint alapanyag, jó választás lesz. Csak néhány jellegzetes, padlizsánból készült étel a nemzetközi porondról: az erdélyi vinetta, a görög mousaka, a török imam bayildi, mualle, a provence-i ratatouille, az arab baba ghanoush,  az olasz parmigiana de melanzane, a szerb ajvár és az örmény zakuszka és az indiai curry  – kell-e több bizonyíték, hogy a padlizsán rajongótábora internacionális?

Tippek, tanácsok

A legfontosabb, hogy a padlizsán zöld részeit, levelét és szárát mindenképpen távolítsuk el főzéskor, mert azok a részei mérgezőek. Meghámozni nem szükséges a padlizsánt. A keserű példányok legtöbbször túlérettek, bőrük ráncos, fakó, ezeket már ne vásároljuk meg! Mindig fényes, feszes héjú példányokat válasszunk, amiket ha ujjunkkal megnyomunk, ujjunk nyoma meglátszik a zöldségen, de nem marad meg. Sütőben történő sütés előtt az egész darabokat mindig szurkáljuk meg hústűvel több helyen, így elkerülhetjük, hogy a padlizsán a hirtelen hőtől felrobbanjon és húsa beterítse az egész sütőt. Ha felszeleteltük, de még nem használjuk fel, érdemes egy kevés citromlével megkenni a vágott felületeket, ezzel késleltethetjük a barnulást. Ha olajban akarjuk megsütni a zöldséget, érdemes feldarabolni, besózni, és fél órán át állni hagyni, így a leve nagy részétől megszabadulhatunk, egyúttal elérhetjük azt is, hogy a padlizsán jóval kevesebb olajat szívjon magába sütéskor, ami kalóriák szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Az arabok mindig csíkosra hámozzák – egy csíkot lehántanak a héjából, a következőt rajta hagyják -, így a finom padlizsán még dekoratív is lesz. És itt az ideje, hogy leszámoljunk egy alapvetéssel, miszerint a padlizsánt csak fa vagy műanyag késsel szabad hámozni. A rozsdamentes kések nem tesznek kárt a padlizsánban, nem csúfítják feketére, úgyhogy ne tartson vissza minket, ha nincs kéznél fakésünk, főzzünk bátran padlizsánt!Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

francia konyha, lepény, quiche, sonka, tejszín, tojás

Quiche

Klasszikus francia étel, alapja omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással leöntve megsütjük.

Tovább
kelt tészta, péksütemény, török konyha

Simit, a török finomság

Sós és édes kiegészítőkkel is kiváló, vagy csak magában egy kávé vagy tea mellé tízóraira, uzsonnára.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!