Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. november 22. 12:00 | Kandikó Judit

Székely káposzta, a téli kedvenc

Itt a tél legnagyobb – és legegészségesebb – kedvence, a savanyú káposzta! Törekedjünk rá, hogy minél többet fogyasszunk belőle, főleg nyersen persze, mert segítségével nagyon hatékonyan vehetjük fel a harcot a téli megbetegedések ellen.

Székely káposzta, Kép: Kandikó Judit

Kép: Kandikó Judit

Hozzávalók:
1 kg sertés lapocka
2 közepes fej vöröshagyma
1 evőkanál zsír, vagy ennek megfelelő mennyiségű olaj
1 evőkanál pirospaprika

bors
1-2 babérlevél
1,2 kg  savanyú káposzta
2 dl tejföl
1 csapott evőkanál liszt

Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát a felmelegített zsírra tesszük, megsózzuk, és 5-6 percig kevergetve pároljuk, hogy puhulásnak induljon. A kockára vágott húst hozzáadjuk, erős lángon a húsdarabokat körbepirítjuk, megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával Hozzáadjuk a babérleveleket, egy kevés vizet adunk hozzá, majd az edényt lefedve a húst majdnem teljesen puhára főzzük. A folyamat közben a folyadék elpárolog, ekkor pirítunk a húson a saját zsírján, majd ismét felöntjük egy kevés vízzel. A cél nem a vízben főtt hús elkészítése, hanem igazi pörkölt főzése. Időközben a káposztát folyó víz alatt kiöblítjük, ha nagyon savanyúnak találnánk. Én mindig teszek el a levéből, hogy a végén, ha szükségét érzem, savanyíthassam vele az ételt. Egyébként is vétek a káposzta levét kiönteni, sokkal inkább ajánlatos meginni, mert nagyon egészséges.

Amikor a hús már majdnem kész, hozzáadjuk a káposztát, és együtt főzzük készre őket. Végül a tejfölben elkeverjük a lisztet, behabarjuk vele az ételt.

Savanyú káposztával az egészségért
Ha a savanyú káposztát műanyag gyógyszeres tégelybe tömve árusítanák, egészen nyugodtan ráírhatnák a címkére: multivitamin. Nem csoda, hogy olvasóink által az egyik legjobban kedvelt receptben is van belőle bőven.

 

 



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

francia konyha, lepény, quiche, sonka, tejszín, tojás

Quiche

Klasszikus francia étel, alapja omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással leöntve megsütjük.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!