Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. augusztus 13. 18:00 | Kandikó Éva

Szedres lepény

Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez.

Szeder, Kép: pixabay.com

Kép: pixabay.com

Hozzávalók:

5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
30 dkg liszt
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tojás

töltelék:
1 kg szeder
5 tojás
50 dkg tehéntúró
2 dl tejföl
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dkg mandulaforgács
2 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk a meglangyosított, 5 dkg cukorral édesített tejbe, megvárjuk, míg felfut, ez kb. 10 perc. A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáöntjük a felhabosodott élesztőt, a nagyon puha vajat, a vaníliás cukrot, csipet sót és a tojást. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kivajazott, közepes méretű tepsit. Rászórjuk a megmosott gyümölcsöt. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a túróval, a tejföllel, a cukorral és a pudingporral. A fehérjét kemény habbá verjük, és a túrós masszához adjuk. A tölteléket elsimítjuk a szedren, és 180 fokosra előmelegített sütőben nagyjából egy óra alatt megsütjük a pitét. A fahéjat összekeverjük a porcukorral, és meghintjük vele a kész süteményt.

Szederleves hidegen
A gyönyörű mélylila, illatos szeder a nyár egyik slágere, már azok körében persze, akik ismerik és szeretik. Szívből ajánlom kipróbálásra, mert csak úgy elszemezgetve is isteni, de levesbe, süteménybe, sőt lekvárnak is csodás!
kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

francia konyha, lepény, quiche, sonka, tejszín, tojás

Quiche

Klasszikus francia étel, alapja omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással leöntve megsütjük.

Tovább
kelt tészta, péksütemény, török konyha

Simit, a török finomság

Sós és édes kiegészítőkkel is kiváló, vagy csak magában egy kávé vagy tea mellé tízóraira, uzsonnára.

Tovább
csirke, egyszerű, hagyma, laktató, paradicsom, pörkölt, zúza

Falusi zúzapörkölt Mártinál

Sokan ódzkodnak a belsőségektől, pedig a tévhitekkel ellentétben egészségesek, finomak, és változatossá teszik a heti menüt.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!