Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. január 10. 19:00 | Krajcsó Judit

Szalagos farsangi fánk, ahogy a nagyi tanította

A nagyi szerint fánkot sütni nem nehéz. Minden a jó liszten, az élesztőn, a megfelelő kidolgozáson és a többszörös pihentetésen múlik. Amikor először megsütöttem az ő receptje szerint, összeszaladtak a szomszédok, hogy a gyönyörű szalagokban gyönyörködjenek. Aztán persze egy darab se maradt belőle…

Kép: Életforma archív

Hozzávalók:

  • 75 deka jó minőségű átszitált liszt(ettől könnyű, levegős lesz a tészta)
  • 5-6 deka (nem szárított) élesztő
  • 4 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 deka zsír
  • 1 citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • tej
  • pici só

Elkészítése:

Körülbelül 1,5 deci langyos cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. Egy nagyobb tálban (amiben lesz elég hely a tésztának megkelnie) beleszitáljuk a lisztet, elmorzsoljuk benne a zsiradékot. Hozzáadjuk a 4 egész tojást, a vaníliás cukrot, az egy kanál cukrot, a pici sót, és belereszeljük a citrom héját.
Az egészet összedolgozzuk a közben felfutott élesztővel, majd kézzel jól kidolgozzuk. Ez a művelet az egyik legfontosabb része a fánksütésnek. Határozott mozdulatokkal, olyan simára „verjük” a tésztát, hogy az leváljon az edény oldaláról. Szép nagy cipót formálunk belőle, és körülbelül fél óráig langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kicsit ismét megdolgozzuk, majd 15-20 percig letakarva pihentetjük. A sok pihenést megszolgálja a tészta, mert így lesz majd könnyű, levegős.
Kisodorjuk hozzávetőleg 1 centi vastagra, majd kiszaggatjuk. A kiszaggatott formákat ismét pihentetjük körülbelül 15 percig, majd forró olajban kisütjük (egyszer félúton megforgatjuk). Porcukorral, baracklekvárral tálaljuk.

A szezámmagos rózsatorta is kelt tésztából készül. De ennek a receptje Szerbiából érkezett. Kipróbáltad már?

 

 

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

cseh, gőzölés, kelt tészta, knédli

Knédli

Egyes feljegyzések szerint knédlit a 19. századból kezdve szolgálnak fel cseh sörözőkben. Remekül illik minden szaftos hús mellé.

Tovább
palacsinta, tojáslikőr, túró, zabliszt

Részeges túrós zabpalacsinta

Amikor egy hagyományos túrós palacsinta mellé egy zseniális ötlet nyomán tojáslikőr sodó kerül, na, az maga a mennyország.

Tovább
alma, babapiskóta, habos, tojásfehérje

Könnyű almás desszert

Alma még télen is kapható, ha szerencsénk van, még jó ízűt is sikerül kifognunk, és elég néhány darab ehhez a csodás desszerthez.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!