Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. október 13. 12:00 | Bartek Kata

Sütőtökös torta

Bizony, sütőtökből tortát is lehet készíteni, méghozzá nem is akármilyet! Aki szereti a sütőtököt, imádni fogja, aki nem, az legalább egyszer próbálja ki, még az is előfordulhat, hogy beleszeret a tökbe.

Hozzávalók a piskóta alaphoz (22 cm átmérőjű formához) :
15 dkg zabliszt
1 nagy csipet só
1/2 ek sütőpor
1,5 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 csapott mk szódabikarbóna
50 g vaj
10 dkg cukornak megfelelő édesítő (negyedannyi)
1 tojás
50 ml tej
10 dkg sütőtök püré
2 narancs leve és 1 narancs héja

Töltelékhez:
250 ml tejszín
500 g sült sütőtök
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
fél citrom reszelt héja
2 tojás

Díszítéshez:
250 ml tejszín
5 dkg cukornak megfelelő édesítő

Elkészítés:

A narancsokból bio, kezeletlen változatokat használj, mert a vegyi anyagot  nem tudjuk a gyümölcsről eltávolítani!
A sütőtököt félbevágom és 180 fokos sütőben beteszem sülni 45 percre, majd eltávolítom a magokat és kikaparom a sütőtököt a héjából.
Amíg sül a tök összekeverem a száraz alapanyagokat, a lisztet, a sütőport a szódabikarbónával és a  fűszerekkel.
A puha vajat az édesítővel habosra keverem, majd hozzáadom a tojásokat, a tejet, a sütőtök és narancs levét és héját.
Ezt összepürésítem rúdmixerrel, majd apránként hozzákeverem a lisztes keveréket. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm és 190 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöm. Miután kihűlt a tészta, leválasztom a sütőpapírról és a tortakarika oldaláról, majd visszateszem a formába, mert így fogom rátölteni a krémet.
Összekeverem a töltelék hozzávalóit és az egészet botmixerrel pürésítem, a tésztára kanalazom a tölteléket és mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe, így sütöm 15 percig, majd alacsonyabbra veszem a hőmérsékletet, hogy ne égjen meg a teteje és 160 fokon további 40 percig sütöm. (ha elkezdene nagyon pirulni, be lehet takarni alufóliával).
A tejszínt édesítem és habbá verem, majd habzsákba töltöm és csillagcsöves kinyomócsővel apró halmokat formázok rá, vagy lehet csak egyszerűen egy kanállal egy adag tejszínhabot adagolni mellé.

 

 

 

Ki ne akarná elkészíteni ezt a csodás színű, isteni illatú, narancsos sütőtök levest? Receptjéért kattints a fotóra!



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

francia konyha, lepény, quiche, sonka, tejszín, tojás

Quiche

Klasszikus francia étel, alapja omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással leöntve megsütjük.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!