Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. március 20. 16:00 | Hegyvári Zoltán

Süss cipót a krémlevesedhez!

Remek ötlet a krémleveseket cipóban tálalni, mert nemcsak látványos, hanem hasznos is a cipó, annyit fogyasztunk el belőle a levesünk mellé, amennyi jól esik. Lássunk hát hozzá az otthoni elkészítésnek!

Hozzávalók ( 8 db ehető tányér elkészítéséhez):

35 dkg süteményliszt
25 dkg búzaliszt
3 dl melegvíz
3 ek joghurt
2 tk só
1,5 ek barna cukor

Elkészítés:
A kétféle lisztet a robotgépünk dagasztó edényébe szórtam, majd a közepében egy fészket készítettem. A fészekben a cukorból és kb 1 dl vízből, na meg az élesztőből készítettem egy kovászt, ami szinte rögtön el is kezdett dolgozni. Néhány perc elteltével belekevertem a többi meleg vizet és a joghurtot is, sóztam, majd a dagasztó gép következett.

A géppel kb 6-8 percig dagasztattam a tésztámat, majd egy konyharuhával letakartam az edényt, amit egy meleg helyre tettem egy órára. Az óra letelte után a tészta klasszul megkelt. Lisztezett deszkára öntöm a masszát, kézzel összegyúrom a tésztát, majd 8 egyenlő darabra vágom az egészet. A nyolc amorf bucit kézzel formázom, de arra törekszem, hogy a felső felületük szép és egyenletes legyen – ami úgy érhető el, hogy folyamatosan az alja felé gyűröm a tésztát. Egy tepsibe pakolom a félkész bucikat, amin egy sütőpapír van. A tepsit ezután egy konyharuhával letakarom, majd ismét a pihentetés következik, kb 20-25 perc. Amikor felfedem a konyharuhát, látszik, hogy a bucik még dagadtak – vagyis most már tényleg süthetjük őket. A napokban vettem 4 db sütőformát, amibe belepakolok 1-1 tészta gombócot, majd 220 C-os sütőbe tolom mindegyiket. Mielőtt azonban a sütőbe kerülnének, azelőtt vízzel meglocsolom őket, mely műveletet a sütés közben is meg-meg ismételek. Ahogy kihűltek a bucik, lefejezem őket, majd kézzel kicsipegetem a bélésüket. Egy kávés kanállal vajjal kikenem a belsejüket, majd reszelt sajtot szórok beléjük – aztán ismét egy pár perc sütés következik. Ez azért fontos, mert így szinte biztos, hogy nem fog kifolyni majd a levesünk – vagyis tényleg tányérként tud funkcionálni a bucink. Zoltán blogját itt találod.

Póréhagyma-krémleves
És ha már van ehető tányérunk, főzzünk bele pórélevest! Már nem emlékszem, hogyan lett nálunk ez A Kedvenc Leves, talán egy karácsony előtti teszetoszáskodásom eredménye lett, és aztán úgy maradtunk. Évekig minden karácsonykor és minden családi ünnepen ezt kellett asztalra adni, néha legörbülő szájjal kérleltem a többieket, hadd főzzek inkább más levest, de nemigen engedtek a póréból.

 

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

liba, márton nap, zúza

Bakonyi libazúza

Tudtad, hogy a libának nem csak combja, melle és mája van? Van neki zúzája is, amiből finom bakonyi típusú ételt készíthetünk.

Tovább
aprólék, liba, ludaskása, márton nap, népi étel, Zala megye

Zalai gombás ludaskása

Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször fogyasztanánk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!