Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. február 03. 12:00 | Kandikó Éva

Sült zöldségek kölessel

Ez az étel vegetáriánusoknak remek főétel, nem vegáknak pedig például sült csirke- vagy kacsacombhoz remekül el tudom képzelni. A köles nagyon egészséges, nyugodtan kiválthatjuk vele például a rizst is a változatosság kedvéért.

Sült zöldségek kölessel, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók:
15 dkg köles
3 dl zöldség alaplé (fájdalom, nálam ez most leveskockából készült)
egy gerezd fokhagyma
zöldségek vegyesen: kelbimbó, sárgarépa, paszternák, főtt, hámozott bébicékla, póréhagyma, zeller)
fél dl olívaolaj
2-3 evőkanál balzsamecet
1 babérlevél
csapott mokkáskanál őrölt kömény
só, bors

Elkészítés:
A kölest megmostam, kicsit megszikkasztottam, majd száraz serpenyőben néhány percig pirongattam. Amikor átforrósodott, felöntöttem az alaplével (miután leveskockából készült, nem kellett sózni), beledobtam a fokhagyma gerezdet, kis lángra tettem a tűzhelyet, és fedő alatt 20 perc alatt puhára pároltam. Közben a zöldségeket meghámoztam, feldaraboltam (a céklát előtte héjában megfőztem, majd kihűtöttem, meghámoztam), és ráöntöttem a balzsamecetből, olajból, fűszerekből álló páclevet. Ekkor a céklát még nem tettem bele, mert mindent bordóra színezett volna, ez pedig nem volt cél. Egy órát töltöttek a zöldségek a pácban, ezen a ponton csatlakozott hozzájuk a feldarabolt cékla, s amikor már mind együtt voltak, akkor beküldtem őket a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 20 percet töltöttek. Ennyi idő elég volt, hogy a zöldségek puhák, de roppanósak legyenek. Tálaláskor a kölesre halmoztam a zöldségeket.

Egészséges kölesfasírt
Tudom, a kölest legtöbben madáreleségnek tartják, pedig ideje lenne felülvizsgálni ezt a nézetet. Földünk népességének jó része alap táplálékként fogyasztja az évezredek óta termesztett, egészséges kölest. Legalább hetente egyszer javasoljuk fogyasztani mi is, mert olcsó és rendkívül egészséges gabonaféle, mely ráadásul nem tartalmaz glutént.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

kacsamell, rozé, sütés

Rozé kacsamell készítése

A kacsamell nemes hús, nem is a legolcsóbb, érdemes hát pontosan tudnunk, hogyan készítsünk belőle puha, szaftos ételt belőle.

Tovább
köret, szalvétagombóc, zsemle

Szalvétagombóc

Szaftos ételek csodás kísérője a szalvétagombóc, amivel több mint van, mint egy főtt tésztával, na de mennyivel finomabb is!

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!