Facebook hozzászólás
584

Somlói galuska muffin

Nos, azt éppen nem állíthatjuk, hogy ez a világ legegyszerűbben összepattintható süteménye, de azt igen, hogy minden fáradságot megér, annyira finom.

Somlói galuska muffin, Kép: Fodor Emese
Kép: Fodor Emese

Hozzávalók az alaptésztához:
15 dkg margarin
10 dkg cukor
2 darab tojás
15 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
2,5 dl tej
1 darab reszelt citrom héja
5 dkg darált dió
1,5 dkg holland kakaópor

a vaníliakrémhez:
2,5 dl tej
1/2 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál cukor
3 dkg margarin
15 dkg rumba áztatott mazsola
1 ízlés szerint vaníliakivonat
4 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 kávéskanál rum vagy rumaroma
2 evőkanál baracklekvár
1 dl víz
1 darab citrom reszelt héja

a csokoládé öntethez:
15 dkg étcsokoládé
9 dkg cukor
kevés víz
0,5 dl rum vagy rumaroma /csokoládéöntethez/
5 dkg margarin /csokoládéöntethez/
2-3 dl tejszínhab

Elkészítés:
Készítsük el a vaníliakrémet: Egy bögrében keverjük ki csomómentesre a pudingport a cukorral és egy kevés langyos tejjel. A maradék tejet alacsony hőfokon melegítsük fel, majd adjuk hozzá az elkevert pudingport. Főzzük tovább, majd amikor sűrűsödni kezd, keverjük hozzá olvadásig a vajas margarint, és adjuk hozzá a beáztatott, lecsepegtetett mazsolát. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.180°C-ra. Egy nagy tálban keverjük habosra a puha vajas margarint a cukorral és a vanillincukorral, majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Keverjük simára, majd adjuk hozzá a sütőporral és sóval elkevert lisztet, és folyamatos keverés mellett – tejjel felöntve – alakítsuk homogén tésztává.A tésztát ekkor felezzük el, az egyik feléhez keverjük hozzá a citromhéjat és a darált dió felét, a tészta másik feléhez pedig szitáljuk hozzá a kakaóport, így nem lesz csomós, majd szintén keverjük el egyenletesen. Illesszünk 12 papírkapszlit a muffinsütőbe, vagy használjunk szilikon muffin sütőformát. Egy kávéskanál segítségével kanalazzunk a formába egy kanál csokis tésztát, mellé egy kanál diósat, szórjuk meg dióval, kanalazzunk rá egy kanál vaníliakrémet, majd fedjük be ismét egy-egy kiskanál csokis, illetve diós tésztával. Vigyázzunk, hogy csak 3/4-ig töltsük a tésztát. A maradék diót szórjuk a muffinok tetejére (kicsit tegyünk félre a végső díszítéshez), majd süssük őket készre az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt. Mielőtt kivesszük, ellenőrizzük a tésztát tűpróbával.
Amíg sülnek a muffinok készítsük el a szirupot. A hozzávalókat pár perc alatt forraljuk sziruppá, majd tegyük félre lehűlni. A kész, lehűlt muffinok közepébe vájjunk egy kis lyukat, öntsünk bele egy kevés szirupot, majd hagyjuk állni, amíg elkészítjük a csokoládéöntetet. A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött olvasszuk fel, hevítsük a vízzel, a cukorral és a rummal forrásig, majd keverjük fényesre a vajas margarinnal, végül hűtsük le szobahőmérsékletűre. Tálaláskor locsoljuk a csokoládéöntet a muffinok tetejére, nyomjunk rá egy adag tejszínhabot, majd folyassunk vékony csokoládécsíkokat a tetejére, és szórjuk meg a maradék darált dióval.

Somlói galuska, ahogy Szilvia készíti
A somlói galuska háromféle piskótából, vanília krémből és csokoládé öntetből áll. Ebben a receptben, amit Gayer Taubert Szilviától kaptunk, a vaníliakrém pudingból készül, ami egyszerűbbé teszi az elkészítést.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!