Facebook hozzászólás
789

Sólet, ahogy egy külpolitikus készíti

Augusztus 30-án kezdődik és szeptember 6-áig tart a kihagyhatatlan Zsidó Kulturális Fesztivál. Ennek tiszteletére adom közre volt kolléganőm, Katona Juli népszerű híradós, külpolitikus barátnőm nagyszerű sólet receptjét! Köszi, Juli!   

Ezt a kiváló, laktató egytálételt évtizedek óta minden télen megkóstolhatom! Kicsit időigényes maga a főzés, de megéri a fáradtság! Rendszeresen összejáró tévés baráti társaságunk igazán degeszre eszi magát a felséges sóletből!

Hozzávalók négy éhes szájhoz:

  • 25 dkg fehérbab
  • 2 db füstölt libacomb
  • 1/2 kg füstölt marhaszegy
  • 15 dkg gersli
  • 4 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • só, bors – ízlés szerint

    Van, aki sárgarépát is tesz bele! Kép: Wikipedia.org

Elkészítés:

A babot előző nap beáztatod, a füstölt húsokat sok vízzel beleteszed egy nagyobb lábasba, és jól kifőzöd. A levet őrizd meg, mert még kelleni fog! Másnap a babot felteszed vízzel főni, de csak annyira, hogy egyet „rottyanjon”, és a hab lemenjen róla.

Egy kis történelem
A sólet, egy hagyományos szombati zsidó étel. Neve feltehetően provanszál, ófrancia eredetű a chaloir=főzni igéből, illetve annak szótövéből, a X-XI. századból ered. A chaud lit meleg ágyat, vagy ágyban főttet jelent. Forrás: Wikipédia

Ekkor jön a főszereplő, a vaslábas. Szakértőnk szerint enélkül nincs is igazi, ízes sólet! A lábas aljába szétteríted a nagyobb darabokra vágott vörös- és fokhagymát, a paprikát. Erre jön a bab, a húsok, a gersli. Végül a tetején elhelyezed a tisztára mosott nyers tojásokat. Az egészet leöntöd az előző nap kifőtt füstölt húslével, hogy elfedje. Minden sütő más és más, de a lányeg, hogy kis lángon, kb. 180 fokon szép lassan főzzed. 6-8, nagyobb adagnál akár 10 óráig is elrotyog magában. Juli szerint akkor jó, amikor a tetején egy szolíd zsírhártya keletkezik.

Jó étvágyat!

Ha szereted a „füstölt ízt”, itt egy másik recept is!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!