Facebook hozzászólás
4 937

Simit, a török finomság

Aki járt már Törökországban, tudja, hogy szinte mindenhol belebotlunk ebbe a nagyszerű péksüteménybe. Kínálják utcán, teázókban, szállodák reggeli péksüteményei között. Finom kelt tészta, belül foszlós, kívül ropogós, mustmézbe és szezámmagba forgatott perec, aminek nem lehet ellenállni.

Simit, Kép: gasztrosagok.cafeblog.hu
Kép: gasztrosagok.cafeblog.hu

Hozzávalók:
4 csésze liszt (1 csésze=2,5 dl)
1 csomag instant élesztő ( vagy 3 deka friss )
1 csésze langyos víz
0,5 dl olivaolaj
0,5 dl tej
egy evőkanál natúr joghurt
1 teáskanál ecet
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
mustméz ( Üzüm pekmezi )
szezámmag

Elkészítés:

A lisztet dagasztóüstbe szitáltam, a langyos vízbe belekevertem az instant élesztőt. A liszthez hozzákevertem a sót , a cukrot, beleöntöttem a kissé felfuttatott élesztős vizet, és elkezdtem dagasztani. Dagasztás közben hozzáöntöttem az olivaolajat, a tejet,  a natúr joghurtot és az ecetet.  Kellemes tapintású, kissé rugalmasabb tésztát dagasszunk, ne legyen ragacsos. Ha túl lágynak érezzük, nyugodtan tegyünk bele kicsivel több lisztet. Szép sima felületű tésztát dagasztottam, lisztezett kelesztőtálban a duplájára kelesztettem. Mikor a tészta kellőképpen megkelt, deszkára borítottam, és kisebb tojás méretű darabokra tépkedtem. Kis gombócokat formáztam. Ezekből a gombócokból kézzel rudacskákat sodortam, kb. ujjnyi vastagra, és kb 25-30 cm hosszúra. Kettőt összefogva a végeinél egymáson tekerve, mintha fonnám, végigtekertem, majd kör alakúra formázva, a végeit szépen összeillesztve megformáltam.

Mikor az összes elkészült, az előre elkészített fél pohár mustméz-fél pohár víz keverékébe a simitek mindkét oldalát megmártottam, és szezámmagba forgattam. Sütőpapírra fektettem, és 200 fokon aranybarnára sütöttem.

A mustmézet (üzüm pekmezi ) török üzletekben lehet beszerezni. Lívia többi remek receptje itt található.

Acma, a török zsemle, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com
Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

 

 

Ismerjünk meg minél több péksütemény változatot, hogy minél többféle reggelit tehessünk a család asztalára! Amit most mutatunk, a török konyha egyik szeretett darabja, tésztája édeskés, formája hívogató, kiválóan alkalmas mindenféle szendvics készítésére. Receptjéért csak a képre kell kattintanod.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!