Facebook hozzászólás
887

Sacher torta, a klasszikus csoda

Sokáig nem voltam nagy rajongója a Sacher tortának, sőt, mit kerteljek, egyszerűen nem szerettem. Soha nem jutott volna eszembe cukrászdában Sachert rendelni, de Bécsben járva sem kapott el soha a kísértés, hogy a híres bécsi Sacherből hozzak haza kóstolót. Aztán egy alkalommal a barátnőmnél kóstoltam egyet, amit ő készített – pedig nem dicsekedhet nagy szakács tudománnyal -, és meg voltam győzve. Azóta csak ezt a leírást követem, ha valami finom, klasszikus ízre vágyunk.

Sacher torta Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com
Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé
12,5 dkg  vaj
6 tojás
12,5 dkg cukor
5 dkg liszt
egy csipet só
1 csomag sütőpor
15 dkg darált dió
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg étcsokoládé a tetejére
0,5 dl olaj
baracklekvár a töltéshez

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem. A fehérjéket kemény habbá verem. A vajat a csokoládéval vízgőz fölött felolvasztom, kihűtöm. Ha kihűlt, belekeverem a cukros tojássárgába, hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet, beleteszem a diót, könnyedén elkeverem. A felvert habot utoljára adom hozzá, könnyed, nagy mozdulatokkal – hogy a hab ne törjön össze. Kilisztezek egy 26 centis kapcsos tortaformát, beleöntöm a masszát, és 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig – és tűpróbáig – sütöm a tésztát.
Ha elkészült, néhány percig a formában hagyom pihenni, de ennek elteltével leveszem a forma oldalát, és tálra csúsztatom a süteményt. Amikor teljesen kihűlt, a 2 tábla étcsokoládét (jó minőségűt!) vízgőz fölött felolvasztom, adok hozzá fél dl olajat, hogy szép fényes legyen. A tortát félbevágom, baracklekvárral megkenem, ismét összeillesztem, kenek egy réteg lekvárt a tetejére is, és a csokoládé bevonóval megkenem a tetejét, valamint az oldalát is. Ezt a lépést még gyakorolnom kell, hogy szép legyen a torta, de bízom benne, hogy előbb-utóbb ez is menni fog.

Mami Ferdinánd tekercse – D.Tóth Krisztától
Dé, azaz duci. Ezt jelenti D.Tóth Kriszta újságíró nevében a dé betű, amely emlékezteti arra, milyen husi kislány volt gyerekkorában. Ez persze köszönhető a nagyi fantasztikus sütijeinek is, amelyek közül most a számára legkedvesebbet megosztja velünk. Készítsd el te is ezt a fantasztikus desszertet!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!