Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. december 03. 15:00 | László Márta

Pulykás rakott karfiol sütőtökkel és quinoával

Ne feledd, a quinoát az inkák aranyának is nevezik! 8-9 ezer évvel ezelőtt a Titicaca-tó környékén, már a korabeli gasztronómia része volt. A gabonaféle kicsit hasonlít a rizshez, kicsit a kuszkuszhoz, de azoknál sokkal finomabb. Így fogj hozzá ennek a vidám őszi receptnek, amit a pulyka csak megkoronáz!

Pulykás rakott karfiol quinoával, Kép: Gallicoop

Kép: Gallicoop

Hozzávalók 4 éhes szájhoz:

  • 1 fej karfiol
  • 50 dkg darált pulykahús
  • 25 dkg quinoa
  • 40 dkg sütőtök
  • 4 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 20 dkg reszelt sajt (ementáli)
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis hagyma
  • friss kakukkfű
  • frissen őrölt szerecsendió
  • olívaolaj

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük, és gőzpárolóban megpároljuk, majd félretesszük. A sütőtököt falatnyi kockára vágjuk, és a gőzpárolóban azt is puhára pároljuk. A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk.

Pulykás quinoa saláta, aszalt sárgabarackkal
Nos, ez az a saláta, ami jól mutat kicsik és nagyon tízórais dobozában egyaránt, de lehet akár egy könnyű családi vacsora is. Egészséges összetevőiben a zöldség, a gyümölcs és a hús is jól megfér egymással.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a hagymát, fokhagymát, néhányszor átkeverjük, és hozzáadjuk a darált húst. Sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, készre pároljuk. A quinoát kétszer annyi vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük.

Egy kiolajozott jénai aljára tesszük a quinoát, rátesszük a sütőtököt, a húst, és végül a karfiolt. A tejfölt összekeverjük a tojással, sóval, borssal, szerecsendióval, és a karfiolra öntjük. Megszórjuk reszelt sajttal, és 200 fokos sütőben, 25 perc alatt készre sütjük.

 

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink


Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!