Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. november 08. 15:00 | László Márta

Pulykás pásztorpite az Alföldről

Készülj az ünnepekre, kezd hűtőtakarítással! Ez a remek, egyszerűen tökéletes recept erre teljesen alkalmas. Ebből-abból biztosan találsz egy kis maradékot. Jól kombináld össze, és egy remek vacsi vagy akár ebéd is – szó szerint – kisülhet belőle. A csúnya, sötét estéken ez bizony jól felmelegíti a lelked!

Pulykás pásztorpite, Kép: Gallicoop.hu

Pulykás pásztorpite, Kép: Gallicoop.hu

Hozzávalók négy éhes szájhoz:

  • 50 dkg darált pulykahús
  • 1 db lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 3 dl húsleves (kockából is jó)
  • 2 ág friss rozmaring
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 20 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • 1 kg burgonya (főzni való)
  • 10 dkg puha vaj
  • 1,5 dl tej
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A krumplit meghámozzuk, és apró kockára vágva annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Egy mélyebb serpenyőben a forró olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott lila- és fokhagymát. Rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk.

Kedvencünk, a máj
Enni vagy nem enni, ez itt a kérdés. Mármint a belsőségek közül a májat. Tudvalévő ugyanis, hogy a máj a szervezet méreganyagainak kiszűrésére szolgáló szerv, és mint ilyen, nem biztos, hogy túlságosan egészséges.

Belereszeljük a sárgarépát, hozzáadjuk a húslevest és a sűrített paradicsomot, és közepes lángon főzzük. Közben beleszórjuk az apróra vágott rozmaringot, kakukkfüvet, petrezselymet, és jól elkeverjük. A végén a zöldborsót is hozzáadjuk, és még 5 percig főzzük. A megfőtt burgonyát lecsepegtetjük, áttörjük krumplinyomóval, hozzáadjuk a vajat, a tejet, és alaposan elkeverjük. Ízlés szerint megsózzuk még. Egy mély, hőálló tálba beleöntjük a húsos ragut, rákanalazzuk a pürét, és a tetejét villával megcsíkozzuk, hogy csinosan megpiruljon. Kb. 35 perc alatt készre sütjük.

 



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

liba, márton nap, zúza

Bakonyi libazúza

Tudtad, hogy a libának nem csak combja, melle és mája van? Van neki zúzája is, amiből finom bakonyi típusú ételt készíthetünk.

Tovább
aprólék, liba, ludaskása, márton nap, népi étel, Zala megye

Zalai gombás ludaskása

Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször fogyasztanánk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!