Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. december 07. 15:00 | László Márta

Pulykás moussaka

Ez a recept maga az őszi muzsika! Minden benne van, amit csak szem-száj kívánhat! Készíts mindent elő, azután csak rakod, meg rakod, azután csak eszed, meg eszed, meg… Az étel egyébként a Balkánról, a Földközi tenger keleti feléből származik, onnan, ahol csak megterem a padlizsán. A magyar turisták elsősorban görög változatát ismerik.

Pulykás moussaka, Kép: Gallicoop

Kép: Gallicoop

Hozzávalók 4 éhes szájhoz:

  • 2 db padlizsán
  • 2 dl olívaolaj
  • 1 db lila hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 kg darált pulykahús
  • 1 tk fahéj (őrölt)
  • 0.5 tk oregano
  • 1 db babérlevél
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 db paradicsom
  • 0.5 kg burgonya (sütni való)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • 15 dkg reszelt sajt (pl. ementáli)

A besamelhez:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 8 dl tej
  • ízlés szerint frissen őrölt szerecsendió

 

Elkészítés:

A sütőt melegítsük fel 200 fokra. A padlizsánt centis csíkokra vágjuk hosszában, besózzuk, és állni hagyjuk 15 percet. A burgonyát meghámozzuk, vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Egy konyhai ecsettel vékonyan megkenjük olívaolajjal. A burgonyát kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A megtörölgetett padlizsánt eközben kevés olívaolajon serpenyőben megsütjük, és papírtörlőre tesszük. A lila hagymát apróra vágjuk , a fokhagymát karikára, a paradicsomot kockára. Egy nagy serpenyőben forró olívaolajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a darált húst. Pár percig pirítjuk, ekkor mehet bele a paradicsom. Aláöntjük a fehérbort is. Sózzuk, borsozzuk, fahéjjal, oreganóval, babérlevéllel fűszerezzük. Főzzük további 10 percig.

Szeresd meg a padlizsánt!
Ilyen sokoldalúan felhasználható zöldség, mint a padlizsán, talán csak egy van, a burgonya. Tudták, hogy közeli rokonai egymásnak? Mi tagadás: remek család!

A besamelhez egy lábasban felmelegítjük a vajat, rádobjuk a lisztet, habverővel folyamatosan kevergetjük, és lassan hozzáadjuk a tejet. Pár perc alatt szüntelenül kevergetve fog besűrűsödni. Félretesszük.

Egy mély, hőálló tál aljára rakunk egy réteg padlizsánt, arra a sült krumplit, rá a darált húsos keveréket, majd ismét padlizsán és darált hús következik. Erre öntjük a besamelt, majd megszórjuk a reszelt sajttal. 40 perc alatt készre sütjük.

A tálaláshoz, szeleteléshez várjunk, míg hűl egy kicsit, úgy könnyebb.

 

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

francia konyha, lepény, quiche, sonka, tejszín, tojás

Quiche

Klasszikus francia étel, alapja omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással leöntve megsütjük.

Tovább
kelt tészta, péksütemény, török konyha

Simit, a török finomság

Sós és édes kiegészítőkkel is kiváló, vagy csak magában egy kávé vagy tea mellé tízóraira, uzsonnára.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!