Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. november 01. 12:00 | Kandikó Éva

Pizzatekercs, amire rákattansz

Még kicsik voltak a gyerekeim, amikor szert tettem erre a receptre, számtalanszor elkészítettem, és mindig olyan hangos üdvrivalgás fogadta, amikor kivettem a sütőből, amiért akkor is érdemes lenne elkészíteni, ha bonyolult, hosszan készülő étel lenne. De nem az!

Fejedelmi pizzatekercs, Kép: pixabay.com

Kép: pixabay.com

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
1-1,5 dkg friss élesztő
1 dl langyos tej, csipet cukorral
12,5 dkg vaj
1 kis tojás
2,5 dl kefír

fűszeres paradicsom szósz, pizzakrém, sonka, gomba, kolbász, kukorica, vagy bármi más, amivel szeretnénk megtölteni a tekercset
reszelt sajt

Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, majd hozzáadjuk a liszthez, jöhet a vaj, kefír. Alaposan kidolgozzuk, míg végül sima, ruganyos tésztává össze nem állnak a hozzávalók. Langyos helyen letakarva kétszeresére kelesztjük a tésztát, majd újra átgyúrjuk, és fél centi vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán. Ezután rákenjük a tölteléket a tészta téglalapra. Megkenjük a tésztát a paradicsomos alappal, majd megszórjuk a feltéttel: sonkával, gombával, kolbásszal, szalámival, a variációk számát csak fantáziánk szabja meg. A tölteléket úgy kenjük a tésztára, hogy körben maradjon 2 centinyi üres rész. Ne tegyünk túl sokat, mert kifolyik a tésztából, sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha ezt betartjuk. A hosszabbik oldal mentén feltekerjük a tésztát, majd az így kapott tekercset kb. 2-3 ujjnyi szeletekre vágjuk, és a vágott felükkel lefelé a tepsire fektetjük őket. Amikor tele a tepsi, megszórhatjuk reszelt sajttal a csigákat, majd 170 fokra felmelegített sütőben pirosra sütjük őket. Más jellegű a tészta, mint a sima pizza a viszonylag sok zsiradéktól és a kefírtől. Akkor van készen, ha már a csigák széle szép piros, ez nagyjából 20-25 perc.

Édes-fűszeres paradicsomszósz
Négyszáz éve még mérgező gyümölcsnek hitték, ma az egyik legkedveltebb zöldség. Fogyasztjuk magában, szendvicsben, salátában, szószként és mártásként, mindenhogyan finom és egészséges. Főzzünk belőle finom szószt a pizzára!


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink


Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!