Facebook hozzászólás
3 007

Paradicsomos kölesgombóc

Olcsó, könnyen hozzáférhető, egészséges, gluténmentes – mi az? Bizony, ez a köles. Használjuk minél gyakrabban a konyhában, hasznunkra fog válni.

Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

Hozzávalók:
2,5 dl hántolt köles
7 dl házi paradicsom szósz vagy bolti passata
egy kis póréhagyma vagy egy csomag újhagyma
3 db halványítózeller szár
10-15 dkg gomba
2 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
szárított oregánó, rozmaring
a tálaláshoz reszelt parmezán
olívaolaj

Elkészítés:
A kölest megmossuk, és 2,5-3-szoros mennyiségű só vízben odatesszük főni. Kb. 10 perc alatt meg is puhul. Hagyjuk kihűlni.
Egy serpenyőben az olívaolajon pároljuk az összevágott zöldségeket. A sárgarépát hasítsuk hosszában félbe, és uborkagyalun vágjuk vékony szeletekre, úgy kerüljön az edénybe. Amikor az edény tartalma kicsit megpirult, öntsük fel a paradicsomlével. Az enyém fűszerezett, van benne bazsalikom, oregánó, rozmaring, a boltit használóknak ezt utólag kell hozzáadniuk. Forrósítsuk fel a szószt, közben nedves kézzel formáljunk gombócokat a kölesből, és tegyük a mártásba. Forraljuk fel ismét, hogy a gombócok is forróak legyenek, és máris tálalható. A tányéron lévő adagra tépkedjünk friss bazsalikomot, szórjuk meg parmezánnal.

Egészséges kölesfasírt
Tudom, a kölest legtöbben madáreleségnek tartják, pedig ideje lenne felülvizsgálni ezt a nézetet. Földünk népességének jó része alap táplálékként fogyasztja az évezredek óta termesztett, egészséges kölest. Legalább hetente egyszer javasoljuk fogyasztani mi is, mert olcsó és rendkívül egészséges gabonaféle, mely ráadásul nem tartalmaz glutént.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!