Facebook hozzászólás
202

Palacsinták sósan és édesen

A palacsintát általában desszertnek készítjük, vagy egy tartalmas leves után második fogásnak. Azonban önmagában is tartalmas fogás lehet, reggelire, vagy vacsorára, sőt vendégeknek meleg előétel gyanánt, ha sütés közben teszünk bele valami finom tölteléket. S így nem is kell feltétlenül édesnek lennie, a töltelék pedig harmonizálhat pl. a második fogással.

Hozzávalók a palacsinta tésztához: 4 személyre

200 gr. liszt

2 tojás

0,5 l. tej

0,1 l szódavíz

Egy csipet só

Egy csapott kávéskanál cukrot, vagy vaníliás cukrot csak akkor tegyünk bele, ha a töltelék gyümölcs lesz!

Elkészítés:

A hozzávalókat a szokott módon összekeverjük. Ám néhány trükk, hogy a tészta ne szakadjon sütéskor:

– a bekevert tésztát hagyjuk legalább 15 percig pihenni, hogy a liszt megduzzadhasson

– a serpenyőt jól melegítsük fel

– az első palacsinta sütésénél tegyünk bőven zsiradékot a serpenyőbe, forgassuk meg, s a felesleget öntsük vissza a tálkába, amiben a zsiradék van. Ami a serpenyőn feltapad, az pont elég a sütéshez

– a további sütéshez inkább kenőtollal, vagy szilikonos ecsettel vigyük fel a zsiradékot a serpenyőre.

Töltelék variációk:

1.)  Baconos palacsinta:

Vékony szalonna, vagy bacon szeleteket előbb ropogósra pirítunk, majd utána öntjük rá a tésztát

2.)   Sajtos palacsinta

Előbb megsütjük a palacsinta egyik oldalát, annyira, hogy gyakorlatilag átsüljön, majd megfordítás után megszórjuk reszelt sajttal és hagyjuk ráolvadni. Vigyázat, ezt kis lángon kell sütni, nehogy megégjen a palacsinta sült oldala!

3.)   Gyümölcsös, vagy zöldséges palacsinta

Kicsit vastagabb, kb. 3 mm-es tésztát öntsünk a serpenyőben, és kis lángon kezdjük el sütni. Szórjuk bele az apróra vágott gyümölcsöket (eper, meggy, málna, cseresznye, sárgabarack, őszibarack, szilva narancs, banán – vagy akár ezek kombinációja is mehet bele), vagy az apróra és vékonyra szeletelt zöldségeket (hagyma, cukkini, padlizsán, patisson)

Amikor belesüllyedtek a tésztába, és a tészta már teljesen „megmerevedett, akkor fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is. Hajtogatva és nem feltekerve tálaljuk!

4.)   További variációk: magába a tésztába is keverhetünk apróra vágott, friss zöldfűszereket, sonkát, leforrázott és lecsepegtetett spenótot, kukoricaszemeket, aprított diót és mandulát, vagy előzőleg beáztatott magokat (szezám, tökmag, lenmag) – és utána még a fenti töltelékekkel tovább gazdagíthatjuk sütéskor.

5.)   „Alma pongyolában” – gyerekkorom egyik kedvenc csemegéje volt! A palacsinta tésztát készítsük kicsit sűrűbbre (kb. 50 gr-mal több liszt), az almát egészben hámozzuk meg, kiszúróval vegyük ki a magházát, és szeleteljük fel kb. 5-6 mm vastag karikákra. Mártsuk meg a sűrű palacsinta tésztában és forró olajban süssük ki! Melegen és hidegen is isteni, ha jól lecsepegtetjük az olajat. Gyerekzsúrra kiváló és laktató finomság.

Jó étvágyat kívánunk!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!