Facebook hozzászólás
770

Omlettek, rántották-családi receptek

Hidegben mindenki jobban kívánja a meleg ételt vacsorára is, de a rengeteg kora esti tennivaló miatt nincs idő hosszú időt a konyhában dönteni. Készítsünk hát gyors rántottákat, omletteket.

1.) Olasz rántotta (okát igazán nem tudom, miért ez a neve, de így maradt fenn a családi hagyományban)

Hozzávalók: 4 személyre

8 tojás

2 dl. tej

4 evőkanál olaj (lehetőleg olíva)

1 csapott kávéskanál só

Ketchup

30 dkg zamatos reszelt sajt (eidami, vagy ementáli típusú)

Elkészítés:

Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejet és azzal is jól keverjük el. Közben egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd öntsük rá a tojást. Nem kevergetve, ha inkább emelgetve, forgatva a sülő tojásdarabokat, éppen csak annyira süssük meg, hogy ne legyen nyers, de lágy maradjon.

Zárjuk el a gázt, vagy a villanyt, és szórjuk rá a reszelt sajtot. Várjuk meg, míg a tojás melegétől ráolvad, s már tehetjük is asztalra. Mint a pizzát, 4 cikkelyre vágjuk, és ki-ki ízlés szerint tehet rá Ketchup-ot.

2.) Póréhagymás, sonkás rántotta  

Sokan nem bírják a vöröshagymát, ám a póréhagyma még a legkényesebb gyomrot sem bántja, a sovány sonka pedig csak energiát ad, nem növeli a koleszterin szintet.

Hozzávalók: 4 személyre

8 tojás

Másfél-két arasznyi póréhagyma (attól függ mennyire vastag)

20 dkg főtt sonka, apró kockákra vágva

4 evőkanál olaj (lehet 2 púpozott evőkanál margarin is!)

Mokkáskanálnyi őrölt piros paprika

Elkészítés:

A tojásokat verjük fel. Egy nagy serpenyőbe tegyük bele a zsiradékot, karikázzuk fel a póréhagymát, majd dobjuk rá a forró zsiradékra. Fedő nélkül néhány percig fonnyasszuk, majd adjuk hozzá a sonkát, és hagyjuk egy kicsit együtt pirulni a hagymával. Öntsük rá a tojást, és kevergetve süssük meg. Ezt is hagyhatjuk egy kicsit lágyra. Mikor kész szórjuk meg a piros paprikával és máris tálalhatjuk.

Omlettek.

Elkészítésük csupán azért hosszabb, mert egyszerre maximum 2 főre készíthetjük el. Ha több tagú a család, akkor sajnos külön-külön kell elkészíteni.

Az alap omletthez valókat is, és a „feltéteket” is 1 személyre adom meg !!

Alap:

2 egész tojás

1 púpozott evőkanál tejföl

1 csapott evőkanál liszt

1 evőkanál olaj.

Az alap elkészítése:

Verjük fel a tojásokat, majd keverjük el benne simára a lisztet, azután a tejfölt. Egy megfelelő méretű serpenyőben hevítsük fel az olajat, és öntsük bele a masszát. Vegyük takarékra a főzőlapot, és hagyjuk sülni addig, ameddig a teteje már egyáltalán nem, vagy csak egy kicsit folyik. Keverni nem szabad!!! Olyan lesz, mint egy vastag palacsinta. Majd fordítsuk meg, és az egyik felére tegyük rá a feltétet, ami lehet:

1 db. 125 gr-os mozarella felkarikázva (meg kell kicsit sózni, miután rátettük az omlettre)

5 dkg zamatos reszelt kemény sajt (eidami, ementáli, vagy akár füstölt sajt)

5 dkg friss kecskesajt, reszelve, vagy vékonyra szeletelve

5 dkg apróra vágott főtt, füstölt sonka, vagy tarja

A feltéteket is ízesíthetjük tovább – ízlés szerint – egy kis ketchup-al, vagy borssal, vagy piros paprikával.

Majd hajtsuk rá az omlett „tiszta” felét a feltétekre, zárjuk el a gázt, vagy a villanyt. Hagyjuk még néhány percig a forró serpenyőben, hogy a feltétek beleolvadjanak, illetve átmelegedjenek .

Ha két főre készült, félbevágjuk és úgy tálaljuk, ha egy főre, akkor csak a tányérra csúsztatjuk a kész omlettet.

A sonkás, vagy tarjás verzióhoz adhatunk mellé. kovászos uborkát, a sajtosokhoz pedig felkarikázott paradicsomot csipet sóval megszórva, citromlével meghintve.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!