Facebook hozzászólás
4 001

Nagymamám féle túrós zsemle

Remek recept a szikkadt zsemlék felhasználására, ha akad otthon egy kis túró is. Egy egészen biztos: a gyerekek imádni fogják!

Túrós zsemle, Kép: Hajós Ágnes
Kép: Hajós Ágnes

Hozzávalók 4 főre:
10-12 zsemle mérettől függően
6 dl tej
5 dkg vaj + a kenéshez
3 ek cukor
2,5 dl tejföl

A töltelékhez:
0,5 kg túró
1 tojás
1 zacskó vaníliás cukor vagy 1 vanília magjai
1 citrom ja
4-5 ek porcukor
2 nagy ek tejföl
2 marék mazsola
1 csipet só

Elkészítés:

A töltelékhez valókat simára keverjük.
A zsemléket függőlegesen kettévágjuk, a belsejüket kikaparjuk, kb. 1 cm vastag héj maradjon. Ha nem szikkadt vagy majdnem száraz zsemléket használunk, akkor 10 percre toljuk be kb. 160 fokos sütőbe, hogy kissé ropogós legyen a héja, majd hűtsük ki.
A tejet melegítsük langyosra, adjuk hozzá a megolvasztott tejet és a cukrot. A zsemlék belét öntsük le 1-2 dl vajas tejjel, kicsit nyomkodjuk ki és adjuk a töltelékhez, ezzel is keverjük ki.
Közben egy akkora tűzálló tálat, amiben szorosan elférnek a zsemlék, kivajazunk. Mindegyiket megmártjuk a vajas tejben, egymás mellé beleállítgatjuk a jénaiba. Elosztjuk bennük a tölteléket, meglocsoljuk a maradék vajas tejjel, majd mindegyik tetejére még pár kanál tejfölt kanalazunk.
180 fokos sütőbe toljuk, kb. fél órát sütjük, amíg a zsemlék széle és a tejföl is itt-ott megpirul.

Zsemlét otthon, reggelire
Érdemes megtanulni a kenyér- és pékáru sütés alapjait, mert sok szempontból kedvezőbb otthon megsütni ezeket, mint a boltban megvásárolni őket. Egyrészt ha otthon készülnek, tudjuk, mit tettünk bele, illetve főleg mit nem, másodszor az otthoni a legtöbb esetben finomabb, mint a bolti tucatáru, ráadásul a dagasztás kikapcsol, a végeredménynek lehet örülni, szóval igazi lélekápoló dolog a sütés.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!