Facebook hozzászólás
2 070

Mezőföldi fácán leves fás galuskával

Ezt a pompás levest Sebők István vezető konyhafőnöktől tanultam Bikácson. A Zichi Park Hotel étlapját úgy alakította át, hogy azt a helyi alapanyagokból a helyi receptekkel, ízvilággal tárja a vendégek elé. Ettől a levestől el voltam ragadtatva. A receptet elkértem, és most megosztom veletek! Ahogy mondani szokták, ettől még a halott is felkel!   

Fácánleves fás galuskával tálalva, Kép: László Márta
Fácánleves fás galuskával tálalva, Kép: László Márta

Hozzávalók:

  • 1 db kb. 60 dkg-os fácán felpucolva
  • 25 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • ¼ zeller
  • ½ karalábé
  • egy csipet só
  • egy csipet egész bors
  • egy csipet zsálya
  • egy csipet lestyán
  • egy karika gyömbér
  • ½ szerecsendió reszelve

A fás galuskához:

Elkészítés:

Hideg vízbe felteszem a fácánt főzni – lassú tűzön. Lehabozzuk, majd jöhetnek a zöldségek, a fűszerek. Készre fűzzük, és leszűrjük. A fácánhúst kicsontozzuk, bőrükkel együtt felkockázzuk. Kevés vajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fácánhúst, a sót, a borsot, megszórjuk a petrezselyemmel, és hagyjuk kihűlni. Ezután adunk hozzá egy nyers tojást, 1 ek tejfölt és lisztet, amennyit felvesz, hogy egy lágy, de kanállal formázható tésztát kapjunk. A gombócokat forró sós vízben kifőzzük. Vagy azonnal tálaljuk a közben felmelegített levessel és a sárgarépával, vagy hideg vízzel leöblítjük a galuskákat, és a leves tetejéről vett zsírral lelocsoljuk, hogy ne tapadjanak össze.

Mennyei! (Én is épp most főzöm a szüleimnek és a beteg szomszédbácsinak!) Jó étvágyat!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!