Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. április 06. 16:00 | Kandikó Éva

Meggyes, mákos torta

Bár a leírás bonyolultnak tűnhet, egy közepesen gyakorlott háziasszonynak a torta elkészítése nem megugorhatatlan feladat. Van benne rizikó, de azokat most mindjárt ki is lőjük. Az egyetlen komolyabb nehézség a mákos lapok megsütése, azaz inkább a sütőpapírról való eltávolításuk egyben. Mindenképpen várjuk meg, míg teljesen kihűlnek a korongok, csak akkor van esélyünk törés nélkül pakolgatni a mákos korongokat. 

Meggyes, mákos torta, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók tésztához:

10 db tojásfehérje (35 dkg)
35 dkg cukor
35 dkg darált mák

a fehér krémhez:
3 dl tej
3 evőkanál búzadara
10 dkg vaj
7 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat

a meggyes krémhez:
1 üveg meggybefőtt
60 g étkezési keményítő
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
3 evőkanál cukor

Elkészítés:

1. A szobahőmérsékletű fehérjéket habbá verjük, amikor már fehéredik, apránként adagoljuk hozzá a cukrot is. A keményre vert habba lapáttal keverjük bele a mákot. Süssük meg a négy lapot úgy, hogy sütőpapírra egyforma nagyságú (24 cm) köröket rajzolunk, arra kenjük a masszát szépen, egyenletes vastagságban. 180 fokon 15-20 percet sülnek a lapok. Tehát ez a fázis nagyjából 80 percet vesz igénybe.

2. Készítsük el a fehér krémet, a tejben főzzük meg a grízt, tegyük félre hűlni. A vajat géppel keverjük nagyon habosra a cukorral, vaníliával, citromhéjjal, aztán kanalanként adjuk hozzá a grízt, így készítsünk belőle homogén krémet.

3. A meggyes krémhez szűrjük le a befőttet, levét fogjuk fel, és vízzel egészítsük ki 3 decinyire. A folyadékhoz adjuk hozzá a cukrot, fűszereket, keményítőt, forraljuk fel, végül öntsük bele a meggyet, és tegyük félre ezt is hűlni.

4. Állítsuk össze a tortát. Az első mákos korongot kenjük meg a meggyes krém felével, helyezzük rá óvatosan a második lapot, arra mehet a fehér krém, arra a harmadik lap, rá a meggyes krém maradéka, aztán a negyedik mákos korong.

Fontos, hogy legalább egy napig érleljük a hűtőben lefóliázva a tortát, annyi idő kell neki, amíg a krémek átpuhítják a mákos lapokat. Azt tapasztaltam, minél tovább állt a hűtőben, annál finomabb lett.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

darált hús, leveles tészta, tészta

Darált húsos batyu

Leveles tésztából, darált húsból kitűnő és gyors vacsorát készíthetünk. Egy kis salátával igazi laktató fogás lehet

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!