Facebook hozzászólás
873

Meggyes, mákos torta

Bár a leírás bonyolultnak tűnhet, egy közepesen gyakorlott háziasszonynak a torta elkészítése nem megugorhatatlan feladat. Van benne rizikó, de azokat most mindjárt ki is lőjük. Az egyetlen komolyabb nehézség a mákos lapok megsütése, azaz inkább a sütőpapírról való eltávolításuk egyben. Mindenképpen várjuk meg, míg teljesen kihűlnek a korongok, csak akkor van esélyünk törés nélkül pakolgatni a mákos korongokat. 

Meggyes, mákos torta, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com
Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók tésztához:

10 db tojásfehérje (35 dkg)
35 dkg cukor
35 dkg darált mák

a fehér krémhez:
3 dl tej
3 evőkanál búzadara
10 dkg vaj
7 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat

a meggyes krémhez:
1 üveg meggybefőtt
60 g étkezési keményítő
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
3 evőkanál cukor

Elkészítés:

1. A szobahőmérsékletű fehérjéket habbá verjük, amikor már fehéredik, apránként adagoljuk hozzá a cukrot is. A keményre vert habba lapáttal keverjük bele a mákot. Süssük meg a négy lapot úgy, hogy sütőpapírra egyforma nagyságú (24 cm) köröket rajzolunk, arra kenjük a masszát szépen, egyenletes vastagságban. 180 fokon 15-20 percet sülnek a lapok. Tehát ez a fázis nagyjából 80 percet vesz igénybe.

2. Készítsük el a fehér krémet, a tejben főzzük meg a grízt, tegyük félre hűlni. A vajat géppel keverjük nagyon habosra a cukorral, vaníliával, citromhéjjal, aztán kanalanként adjuk hozzá a grízt, így készítsünk belőle homogén krémet.

3. A meggyes krémhez szűrjük le a befőttet, levét fogjuk fel, és vízzel egészítsük ki 3 decinyire. A folyadékhoz adjuk hozzá a cukrot, fűszereket, keményítőt, forraljuk fel, végül öntsük bele a meggyet, és tegyük félre ezt is hűlni.

4. Állítsuk össze a tortát. Az első mákos korongot kenjük meg a meggyes krém felével, helyezzük rá óvatosan a második lapot, arra mehet a fehér krém, arra a harmadik lap, rá a meggyes krém maradéka, aztán a negyedik mákos korong.

Fontos, hogy legalább egy napig érleljük a hűtőben lefóliázva a tortát, annyi idő kell neki, amíg a krémek átpuhítják a mákos lapokat. Azt tapasztaltam, minél tovább állt a hűtőben, annál finomabb lett.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!