Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. június 17. 18:00 | Hegyvári Zoltán

Mediterrán zöldséges, csirkés bableves bográcsban

Sarud, gyönyörű nyárias napsütés, sövény- és fűnyírás, tűz és bogrács előkészítése. Kicsit uncsi már a gulyás és a pörkölt, valami újat kellene alkotni, úgy hogy jóllakjunk és hogy a kreativitásomon se essen csorba. Keresgélés a neten, majd jön egy jó ötlet: Toszkán zöldséges bableves. Az irány megvan, de nem lennék önmagam, ha nem formálnám át a saját ízlésem szerint.

Hozzávalók ( legalább 8-10 adag leveshez ):

4 szál répa
3 szál gyökér zöldség
2 fej vöröshagyma
2 étkezési paprika
2 szál cukkini
1/2 fej zellergumó
2 fej paradicsom vagy 1 doboz hámozott, egész paradicsom konzerv
3-4 gerezd fokhagyma
2 marék petrezselyem
70-90 dkg csirkemell
2-3 ek oregánó
2-3 ek szárított bazsalikom
1-2 ek szárított metélőhagyma
1,5-2 dl paradicsom püré
50 dkg vörösbab (konzerv)
25 dkg fehérbab (konzerv)
só és sok bors
víz

Előkészítés:

a zöldségek megtisztítása, megpucolása
a hagymák apróra vágása
a répák, a cukkinik és a paprikák felkockázása ízlés szerint
a paradicsomok leforrázása, majd megpucolása, vagy a konzerv felnyitása, majd a paradicsomok nyolcrét vágása
a csirkemellek felkockázása

A főzés:

A bográcsot feltesszük a tűzre, majd a hagymát megpirítjuk. Ha már szépen alakul, akkor a felkockázott és besózott csirkemell darabokat rádobjuk a hagymára, majd hagyjuk, hogy szépen kifehéredjenek a kockák.
Beleszórjuk az oregánót, a bazsalikomot és a metélőhagymát, majd alaposan összekeverjük a húsokkal őket.
Érkeznek a zöldségek: a répa, a gyökér zöldség, a zeller, a fokhagyma, amikkel hagyom, hogy együtt piruljon még a hús, illetve hogy a répa kapjon egy kis karamellizált ízt is.
Öntök alá annyi vizet, ami ellepi a levesem alapját, majd hagyom csendben rotyogni az egészet
Jöhetnek a felkockázott paradicsomok, na meg a paradicsom püré is, amit szintén összedolgozok a levesem alapjával
Só és bors, na meg petrezselyemzöld a következő összetevő, amelyek szintén klasszul belefőnek a levesbe. Ha igényli, akkor még jöhet víz is.
Hogy tényleg mediterrán legyen az ízvilág, arra nagyon jó alapanyag a zsenge cukkini, jelen esetben zöld és sárga színű volt a piacon.
Most felbontjuk a két babkonzervet, ami igazán intenzívvé változtatja a levesünket.
Lassan kész vagyunk, de ha igényli, akkor önthetünk alá vizet, sózhatunk, borsozhatunk. A végén még érdemes beleszórni petrezselyem zöldet, majd tálalhatunk is.

Gombás zöldségleves húsgombócokkal
A zöldségleves mindig más lesz, akárhányszor készítjük el, pusztán azért, mert nem mindig találjuk meg otthon ugyanazokat a zöldségeket. Egy egyszerű gombaleves is lehet frenetikus, elég bele néhány húsgombóc.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

egyszerű, kakaó, márványos, sütemény

Márványos kalács

Persze nem igazi kalács, hiszen nem kelt tészta, inkább kuglóf állaga van, csak most nem kuglóf formában sütöttem.

Tovább
házi füstölés, kacsa, kacsamell

Házilag füstölt kacsamell

Házilag füstölni a kacsát! Igen, miért is ne? Nem kell hozzá más, csak alufólia és egy rács, na meg egy edény, amibe beleillik.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!