Facebook hozzászólás
817

Mediterrán töltött kenyér a barátoknak

Igazi különlegesség, mert nemcsak a töltelék finom és érdekes, hanem a kenyértésztát is magunk gyúrjuk, dagasztjuk, kelesztjük. Ráérős ünnepnapokra való menü, éppúgy megfelel egy könnyű ebédnek, mint egy baráti társaságban elköltött vacsorának. Nem igazán bonyolult, és hidd el, mindenki odáig lesz tőle, no meg a szakácstudományodtól!

Mediterrán töltött kenyér, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók a tésztához:

1 pohár = 2,5 dl

1 pohár meleg víz
1 evőkanál méz
2 teáskanál szárított élesztő
2,5 pohár liszt
2 evőkanál búzadara
2 evőkanál olíva olaj
1,25 teáskanál só

Töltelék:

16 db aszalt paradicsom
3/4 pohár feta sajt
1/2 pohár fekete olíva bogyó
1 csokor petrezselyemzöld
3 szál zöldhagyma
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olíva olaj
1/2 evőkanál oregánó vagy bazsalikom
1/4 teáskanál bors

Elkészítés:

A tészta alapanyagait egy nagy keverőtálba tesszük. Elektromos dagasztó géppel kenyértésztát  dagasztunk belőle. Meleg helyen kelesztjük, majd ha kétszeresére nőtt, újra összegyúrjuk. Megvárjuk, míg újra megkel, lisztezett nyújtódeszkára öntjük, majd fel centi vastagságúra nyújtjuk. Az aszalt paradicsomot meleg vízbe áztatjuk (hacsak nincs jótét barátnő külföldön, aki olajban eltettel lepi meg az ember lányát) és 1 óra múlva, mikor megszívta magát vízzel, kockára vágjuk. Olajban eltettet azonnal darabolhatunk. A zöldhagymát és a fűszereket összevágjuk, a sajtot is felkockázzuk, majd hozzákeverjük a többi alkotó anyagot. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tésztát, felgöngyöljük, tetejét tojássárgával megkenjük, villával megszurkáljuk és meleg sütőben (150-160) fokon 30-40 perc alatt pirosra sütjük. Kipróbált, melegen ajánlott recept.

Amit a kenyértárolásról tudnod kell…
Megint kiszáradt a kenyér? Elszámoltuk magunkat, és megpenészedett a maradék? Mutatunk néhány trükköt, amivel meghosszabbíthatjuk a pékáruk életét, a maradékokat pedig újrahasznosíthatjuk. Soroljuk!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!