Facebook hozzászólás
5 178

Mediterrán sült paradicsom

Kitűnő, ugyanakkor pofonegyszerű recept, még a hirtelen jött szeptemberi zegernyében is nekiállhatunk, egyrészt a felfűtött sütő jótékony meleget ad, másrészt a piacon van még megfelelő paradicsom barátságos áron, úgyhogy nem érdemes sokat gondolkodni a dolgon, essünk neki a sütésnek!

Mediterrán sült paradicsom, Kép: maxkonyhaja.hu
Kép: maxkonyhaja.hu

Hozzávalók:
egy adag szép érett paradicsom (Lucullus)
jó minőségű (olíva) olaj
mediterrán fűszerek: bazsalikom, oregánó, rozmaring
ízlés szerint fokhagyma

Elkészítés:
Megmosom alaposan a paradicsomokat, félbevágom, a szárát kikanyarítom. Keresek egy megfelelő méretű tepsit, meglocsolom olívaolajjal, szórok bele sót és őrölt borsot. Belefektetem a paradicsomokat, vágott felével felfelé.

Ismét megsózom, borsozom, és meghintem egy kis cukorral. Szedek egy fél marék friss zöldfűszert,(bazsalikom, kakukkfű, oreganó, rozmaring és borsikafű) apróra vágom, és a paradicsom tetejére hintem. Meglocsolom bőven olajjal, ez fontos, kelleni fog a mártásba.
100-120 c-on sütöm, szárítom 2,5-3 órát, de közben egyszer megfordítom. Ha megsült, még melegen üvegbe töltöm. Töltés közben igazgatom egy villával, hogy a levegő kijöjjön a paradicsomok közül. A zöldfűszeres olajjal felöntöm, ügyelve arra hogy ezzel tartósitjuk. Ha kevés lenne az olajunk, akkor öntsük fel még olyan olajjal, amivel sütöttük. Figyeljünk arra hogy az olaj lepje el teljesen. Zárjuk le az üveget, hagyjuk kihűlni, és hűvös helyen (esetleg hűtőben) pár hétig eláll.

Spagetti szósz télire
És ha már paradicsom és Lucullus, most azt a receptet osztom meg, amelyet már vagy 15 éve minden nyáron készítek. Spagetti szósznak hívom ugyan, de teljesen alkalmas akár egy gyors paradicsomlevesnek, vagy pizza mártásnak, esetleg lasagne alapnak, és kiválóan teljesít egy húsgombóc mellett is. Használjunk hozzá lucullus paradicsomot, a többi fajtának túl sok leve van, hosszú idő, míg elfőzzük azt.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!