Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. január 07. 19:00 | László Márta

Marcipán – profitól – házilag! Na, ezt próbáld ki!

Bár az ünnepeknek vége, de már itt is a farsang! Jöhetnek az újabb nyalánkságok! A klasszikus és fantasztikus marcipán ismét a népszerűségi listára került.   Házilag sem bonyolult elkészíteni ezt a nem túl olcsó nyalánkságot – mondja a gyógytornász és a természetes gyógymódok tuti tanácsadója! Higgyetek Csákvári Zsuzsannának, ismerem a konyháját! Kevés hozzávaló kell, és nem is túl nagy fáradtság elkészíteni! Sok sikert!

Hozzávalók:

Frissen pucolt mandula héja, és a mag, Kép: Csákvári Zsuzsanna

Frissen pucolt mandula, Kép: Csákvári Zsuzsanna

 

  • 60 deka mandula
  • 6 deka keserű mandula vagy aroma
  • 66  deka porcukor
  • kb. 4 evőkanál rózsa- vagy sima víz

Elkészítés:

60 deka, a csonthéjából már  kipucolt édes mandulához, 6 deka  keserű mandula kell. Ha ez utóbbit nem tudod beszerezni, akkor használj helyette mandulaaromát. A mandulát meg kell szabadítani a barna héjától. Ehhez rakd lobogó forró vízbe 1-2 percre, majd onnan kivéve azonnal öblítsd le hideg vízzel. Most jön a legmunkaigényesebb rész. Egyszerűen csak ki kell nyomkodni, “pöckölni” egyenként a mandulákat a héjából.

Kész marcipán massza egy nagy piros tálban, Kép: Csákvári Zsuzsanna

Kész marcipán massza, Kép: Csákvári Zsuzsanna

Ha ezen túl vagy, akkor egy napig szárítsd meleg helyen, például tálcákon a fűtőtesten. Másnap a porcukorral nagyon finomra darálod. A régi recepteken rózsavíz szerepel, de a sima víz is megteszi, amivel összekevered. Nagyon fukarul kell bánni a folyadékkal! 4 evőkanálnyi pont elég! Én jól záródó dobozban szoktam tárolni, amíg nem használom fel – mondja Csákvári Zsuzsa. Vendégeink azt szeretik, ha jó minőségű kakaóba belehengergetem az apró golyócskákat – teszi hozzá. Lehet csokiba is mártani – különböző formájúra mintázva. Még ínyencebb módszer, ha kandírozott narancshéjjal vegyíted! Tortákat is tölthetsz vele – krémnek felhígítva -, vagy a díszítéséhez is használhatod, például megszínezve! Próbáld ki! Isteni!

Ha szereted az édességet, itt egy – ahogy alkotója írta –  kedves, lakótelepi szomszéd meglepije!Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

egyszerű, előétel, gyors, répa

Réparopogós – egyszerűen

Nincs már olyan messze a primőrök ideje, amikor tobzódhatunk a vitaminokban! Addig is itt a derék répa, ami mindig kéznél van!

Tovább
burgonya, egytálétel, gyors, olcsó, rozmaring

Falusi tepsis burgonya

Tegye fel a kezét, aki hulla fáradtan ért haza, kinyitotta a hűtő ajtaját, és megállapította, hogy nincs otthon semmi!...

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!