Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. január 07. 19:00 | László Márta

Marcipán – profitól – házilag! Na, ezt próbáld ki!

Bár az ünnepeknek vége, de már itt is a farsang! Jöhetnek az újabb nyalánkságok! A klasszikus és fantasztikus marcipán ismét a népszerűségi listára került.   Házilag sem bonyolult elkészíteni ezt a nem túl olcsó nyalánkságot – mondja a gyógytornász és a természetes gyógymódok tuti tanácsadója! Higgyetek Csákvári Zsuzsannának, ismerem a konyháját! Kevés hozzávaló kell, és nem is túl nagy fáradtság elkészíteni! Sok sikert!

Hozzávalók:

Frissen pucolt mandula héja, és a mag, Kép: Csákvári Zsuzsanna

Frissen pucolt mandula, Kép: Csákvári Zsuzsanna

 

  • 60 deka mandula
  • 6 deka keserű mandula vagy aroma
  • 66  deka porcukor
  • kb. 4 evőkanál rózsa- vagy sima víz

Elkészítés:

60 deka, a csonthéjából már  kipucolt édes mandulához, 6 deka  keserű mandula kell. Ha ez utóbbit nem tudod beszerezni, akkor használj helyette mandulaaromát. A mandulát meg kell szabadítani a barna héjától. Ehhez rakd lobogó forró vízbe 1-2 percre, majd onnan kivéve azonnal öblítsd le hideg vízzel. Most jön a legmunkaigényesebb rész. Egyszerűen csak ki kell nyomkodni, “pöckölni” egyenként a mandulákat a héjából.

Kész marcipán massza egy nagy piros tálban, Kép: Csákvári Zsuzsanna

Kész marcipán massza, Kép: Csákvári Zsuzsanna

Ha ezen túl vagy, akkor egy napig szárítsd meleg helyen, például tálcákon a fűtőtesten. Másnap a porcukorral nagyon finomra darálod. A régi recepteken rózsavíz szerepel, de a sima víz is megteszi, amivel összekevered. Nagyon fukarul kell bánni a folyadékkal! 4 evőkanálnyi pont elég! Én jól záródó dobozban szoktam tárolni, amíg nem használom fel – mondja Csákvári Zsuzsa. Vendégeink azt szeretik, ha jó minőségű kakaóba belehengergetem az apró golyócskákat – teszi hozzá. Lehet csokiba is mártani – különböző formájúra mintázva. Még ínyencebb módszer, ha kandírozott narancshéjjal vegyíted! Tortákat is tölthetsz vele – krémnek felhígítva -, vagy a díszítéséhez is használhatod, például megszínezve! Próbáld ki! Isteni!

Ha szereted az édességet, itt egy – ahogy alkotója írta –  kedves, lakótelepi szomszéd meglepije!



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

burgonya, francia, krumpli, rakott

Francia rakott burgonya

A rakott krumpli finom, a rakott krumplit mindenki szereti. De miért ne variálnánk meg időnként a megszokott receptet?

Tovább
egyszerű, kakaó, márványos, sütemény

Márványos kalács

Persze nem igazi kalács, hiszen nem kelt tészta, inkább kuglóf állaga van, csak most nem kuglóf formában sütöttem.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!