Facebook hozzászólás
388

Mami Ferdinánd tekercse – D.Tóth Krisztától

Dé, azaz duci. Ezt jelenti D.Tóth Kriszta újságíró nevében a dé betű, amely emlékezteti arra, milyen husi kislány volt gyerekkorában. Ez persze köszönhető a nagyi fantasztikus sütijeinek is, amelyek közül most a számára legkedvesebbet megosztja velünk.

“Az evés sokkal többről szól, mint hogy az ember teste jóllakik. Egy igazi beszélgetős, együtt levős közös étkezés alatt a lélek is táplálkozik” – vélekedik Kriszta, a frissen megjelent Vidék Íze magazin hasábjairól, ahol egy “titkos” receptet is elárult:

Fotó: Vidék Íze

Hozzávalók (kb 12 tekercshez)
A tésztához:

  • kb. 40 dkg finomliszt
  • 3 tojássárgája
  • 8 dkg sütőmargarin
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 csapott evőkanál kristálycukor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 10 dkg sütőmargarin
  • 14 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • liszt a nyújtáshoz

A tepsi kikenéséhez:

  • 2 dkg sütőmargarin
  • 2-3 evőkanál kristálycukor

A körbekenéshez: 4 dkg sütőmargarin
A locsoláshoz: 1 csomag vaníliás cukor, 1-2 evőkanál kristálycukor, 2 dl főzőtejszín

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsolom, és meleg helyen 10 perc alatt fölfuttatom. Hozzáadom a cukrot meg a sót, tálba öntöm, és a liszttel, a tojássárgájával meg az olvasztott margarinnal közepesen kemény tésztává gyúrom. Letakarom, és bő háromnegyed óra alatt duplájára kelesztem. Közben a töltelékhez a margarint először magában keverem, majd hozzáadom a kétféle cukrot, és addig folytatom a keverést, amíg habos nem lesz. A megkelt tésztát liszttel meghintett gyúrólapon  vékony ujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtom, majd a cukros margarinnal egyenletesen megkenem. Felcsavarom, és a belisztezett késsel 3 cm vastagon fölszeletelem. Egy 26 centiméter átmérőjű, alacsony tortaformát margarinnal jól kikenek, cukorral vastagon behintem. A tésztatekercseket olvasztott margarinnal vékonyan körbekenem, és a formába fektetem. Érdemes figyelni arra, hogy a tekercsek ne üljenek túlságosan közel egymáshoz. Langyos helyen 30 percen át tovább kelesztem, azután előmelegített sütőben, az alsó rácson, közepes lángon (190 fokon, légkeveréses sütőben 170 fokon) 20 percig sütöm. Kicsit kihúzom, és a cukorral édesített tejszín felével meglocsolom, majd újabb 20-25 percig sütöm, miközben még egyszer meglocsolom. Közben, ha a teteje túlságosan pirulni kezd, letakarom alufóliával. A sütőből kivétele után 5 perccel, még forrón borítom a tálra.

TRÜKK: Ez a vaníliás alaprecept, de lehet csokoládéval, fahéjjal vagy akár Nutellával is készíteni. Persze a mami idejében még nem volt Nutella…

Előkészítés: 40 perc   Pihentetés: 1,5 óra    Sütés: 45 perc 1 adag: 390 kcal

Hamarosan „aktuális” lesz Kossuth kiflit is sütni. Emlékszel még a receptre? Itt keresd!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!