Facebook hozzászólás
1 207

Málnás torta

Nem olyan bonyolult elkészíteni, mint amennyire a leírás alapján látszik. Használhatunk hozzá készen vásárolt piskótalapot is, de csinálhatunk neki vajas-kekszes alapot is.

Málnás torta, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

Hozzávalók a piskótához:

2 tojás
7,5 dkg cukor
6 dkg liszt
0,5 teáskanál sütőpor
1,5 evőkanál víz
1,5 evőkanál olaj

a sajtkrémhez:

25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 cs főzős vaníliás pudingpor
5 dl tej
1 dkg porzselatin
1 dl víz
4 dl habtejszín

30 dkg málna, fagyasztott is lehet

Elkészítés:

A tojást a cukorral nagyon habosra keverjük a robotgéppel. Majdnem fehérnek kell lennie a krémnek, és erősen meg kell növekednie a térfogatának. Ezután a tál oldalán belecsorgatjuk az olajat, majd a vizet, elkeverjük. Több részletben beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és vajazott, lisztezett, 26 cm-es formába öntjük a masszát. 180 fokon 15 perc alatt készre sül. Közben elkészítjük a krémet.  A mascarponét kikeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral. A pudingport simára keverjük egy kevés tejjel, majd hozzáadjuk a maradék tejet, és állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre. Hűtsük ki úgy, hogy közvetlenül a pudingra teszünk egy darab folpackot, így nem bőrösödik be. Amikor a puding kihűlt, robotgéppel keverjük össze a mascarponéval. A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a porzselatint. Addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és lehűl. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd ezt is keverjük hozzá a krémhez. A krémből vegyünk ki egy kanállal, keverjük el benne a zselatint, majd ezt a zselatinos keveréket tegyük vissza az egész mennyiséghez, vegyítsük el benne alaposan.

Állítsuk össze a tortát: a kihűlt piskótalapot lapjában vágjuk ketté, elég lesz a fele is alapnak. Tegyük vissza a formába. (A másik darabot nyugodtan fagyasszuk le, jó lesz másik tortához később.) A krém felét oszlassuk el a piskótán, rakjuk ki a málnával, majd jöhet a krém maradéka. Hűtőben pihentessük néhány órán át, míg a zselatin meg nem köti a krémet.

Banoffee pite
Két dolog jut róla eszembe. Az első: ez merénylet az emberiség ellen! A második: nem érdemes nélküle élni. Nos, aki ezt az ellentmondást fel tudja oldani valamilyen módon, ne habozzon megosztani velem a megoldást. És hogy miért Banoffee? Mert az angolok összeházasították a banán és a toffee (karamell) szavakat. Ötletes, nemde?

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!