Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. augusztus 17. 18:00 | Kandikó Éva

Lecsó tartósítása télire

A lecsót szinte mindenki szereti, és miért fosztanánk meg magunkat attól az élménytől, hogy télen is élvezhessük az ízeit? Minimális energiaráfordítással ez egyáltalán nem lehetetlen. Felbontva nemcsak a klasszikus egytál ételként használhatjuk, hanem készíthetünk vele lecsós csirkét, sertésszeletet is.

Lecsó télire, Kép: Kandikó Judit

Kép: Kandikó Judit

Hozzávalók:
3 kg paprika
1 kg paradicsom
1 kg vöröshagyma
0,5 dl olaj

Elkészítés:
A felmelegített olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Amikor megpuhult, a feldarabolt paradicsomokat is az edénybe tesszük, és addig főzzük, amíg levet nem ereszt, meg nem puhul. Ekkor tesszük a tetszés szerinti formára darabolt paprikákat a paradicsomos szaftba. Megsózzuk, és addig pároljuk az ételt, amíg a paprika már nem kemény, de még nem is teljesen puha. Erre azért van szükség, mert a dunsztolás során is puhul még a paprika, sőt a téli tálalás előtti melegítéskor is.  Ekkor sterilizált üvegekbe töltjük az ételt – ügyesen, hogy mindegyikbe egyforma mennyiségű paprika kerüljön, és a paradicsomos szaft ellepje azt. Ha tele az üveg, egy-egy kanálnyi olajat öntünk mindegyik tetejére, ez segít a levegőtől elzárni a lecsót, így biztosabbak lehetünk benne, hogy nem romlik meg. Száraz dunsztban hagyjuk lassan kihűlni az üvegeket, mielőtt a helyükre raknánk őket.

TIPP
A dunsztolás a különböző házi készítésű befőttek, lekvárok, savanyúságok készítésének végső hőkezelési fázisa. Száraz dunsztoláskor a még forrón üvegekbe töltött ételek saját belső hőjét használjuk a csírátlanításra.
Cukkinis lecsó, Kép: Kandikó Éva

Kép: Kandikó Éva

 

 

Ez is lecsó, hisz van benne paprika és paradicsom, de akad bele egy kis cukkini és egy marék borsó is. Hogy készítjük? Kattints a képre, megtudod.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

liba, márton nap, zúza

Bakonyi libazúza

Tudtad, hogy a libának nem csak combja, melle és mája van? Van neki zúzája is, amiből finom bakonyi típusú ételt készíthetünk.

Tovább
aprólék, liba, ludaskása, márton nap, népi étel, Zala megye

Zalai gombás ludaskása

Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször fogyasztanánk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!