Facebook hozzászólás
557

Konfitált lazac édesköménnyel és aiolival

Imádom a lazac minden formáját, hát még ha svéd mesterszakácsok kezei közül kerül ki. Ehhez a remek fogáshoz picit sokféle hozzávaló kell, de esküszöm, megéri! Még vendégváráshoz is remek ötlet!  

Konfitált lazac édesköménnyel és aiolival, Kép: IKEA-magazin
Kép és recept: IKEA-magazin

Hozzávalók négy éhes szájhoz: 

4 szelet LAX FILÉ
lazacfilé, 1,5 cm-es kockákra vágva
2 evőkanál só + egy kevés a fűszerezéshez
1 evőkanál cukor
4 babérlevél
4 szál kakukkfű
1 evőkanál
édeskömény mag
4 gerezd fokhagyma
1 dl fekete olívabogyó
1 evőkanál koriander mag
1/2 citrom, reszelt héja és leve
5 dl olívaolaj, extra szűz
2 édeskömény
12 kelbimbó
1 csomag retek, levelekkel, leöblítve
4 szál kapor,
durvára vágva
4 evőkanál kapribogyó
1/2 citrom, leve
Aioli

Elkészítés: 

Finoman törd össze a sót, a cukrot, a kakukkfüvet, az édeskömény magokat, a fokhagymát és a reszelt citromhéjat egy mozsárban. Add a keverékhez a kapribogyót, a retket, a babérleveleket és az olívabogyót.

Hamm, bekaplak falatkáim
Ezeket a guszta falatokat a nyáron láttam, kóstoltam egy filmbemutatón. Lenyűgözően egyszerű, gusztusos és nagyon finom. Főzőtudományra nincs szükség, egész egyszerűen csak össze kell rakni, és felszolgálni. Ez is ragyogó vendégváró, és hűsítő mondjuk egy kerti sütögetés előtt. Ajánlok hozzá egy unicumos koktélt is!

Helyezd a lazacszeleteket egy tűzálló tálcára és öntsd rá a keveréket. Finoman forgasd össze. Hagyd állni 20 percig, szobahőmérsékleten.

Melegítsd elő a sütőt 120°C-ra, légkeveréses funkcióval és melegítsd 40°C-ra az olívaolajat. Öntsd az olajat a lazacra, majd finoman forgasd össze, hogy minden szeletet belepjen. Nagyjából 10 percig főzd a sütő középső szintjén, amíg a lazac már majdnem szétesik, ha beleböksz egy villával. Vedd ki a tálcát és hagyd állni a halat az olajban.

Vágd ketté az édesköményt, vágd ki a gyökerét, majd szeleteld vékonyra. Tépd le a kelbimbók leveleit és szeleteld vékonyra a belsejét. Dobd rá a kapribogyót, öntsd rá a citromlevet és szórd rá a reszelt héját, majd sózd és borsozd. Helyezd egy szép tálba. Szűrd le az olajat a lazacról és tálald együtt az aiolival előételként, vagy könnyed főfogásként. 45 perc alatt elkészítheted!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!